Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

lördag 13 oktober 2012

Mat i USA

Nu är vi tillbaka från vår resa i USA. Vi har varit i flera olika stater men vi började och slutade i Utah där vi bodde hos vänner.


I Utah finns världens första Kentucky Fried Chicken-restaurang. Man skulle ju logiskt kunna tro att det var i Kentucky den låg men nej, den ligger strax utanför Salt Lake City. Men receptet kommer från Kentucky, därav namnet. Vi var förstås där och åt eftersom min make älskar KFC. De hade buffé så man kunde äta hur mycket man ville av kyckling och tillbehör. Vilken lycka för min make!

USA är inte direkt kända för vällagad mat. Jag tycker personligen att maten i regel är dåligt kryddad, överkokt och det mesta är mjukt i sin konsistens, man behöver knappt tugga den.

Men det finns saker som de är duktiga på. De kan t.ex. kött och de kan hamburgare. Det finns ett otroligt utbud av hamburgerrestauranger. För oss i Sverige som bara har McDonalds, Burger King och Max kan lätt bli förvirrade. Men av de hamburgerrestauranger vi hann prova så tyckte vi bäst om "In N Out burger" och "Smash burger".

Om man tycker om smörgås så har de ett stort utbud och variationer. Soppa är de också duktiga på. Pizzaälskare kan även få sitt lystmäte uppfyllt. De har både traditionell pizza men även efterrättspizzor. Ska berätta mer om det i senare inlägg.

Det är ganska billigt att gå ut och äta. Vi bjöd ut familjen som vi bodde hos i Utah sista kvällen. Notan för både förrätt och varmrätt slutade på motsvarande 400 svenska kr. Vi var sex personer. Man kan även äta för billigare än så om man väljer snabbmat såsom t.ex. hamburgare eller pizza.

Att köpa färdiglagad mat som går att värma i ugnen är ofta billigare än att laga maten själv (om man inte odlar det själv). Det bidrar inte direkt till att uppmuntra invånarna i landet att äta nyttig mat. Men de flesta av våra vänner i USA är väldigt medvetna om vad de äter och väljer nyttigt mat i första hand.

Jag kommer nu i några dagar framöver berätta lite om vad amerikaner dricker och äter vid de olika måltiderna. Missa inte det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar