Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

lördag 27 oktober 2012

Chicken Yassa

För några år sedan fick jag lära mig att laga Chicken Yassa av en vän som kommer från Gambia. Sedan dess har vi ätit maträtten ett par gånger om året hemma hos oss.

Det tar ganska lång tid att laga och det krävs planering. Afrikansk mat är ofta vällagad eftersom de oftast äter lagad mat endast en gång per dag och då lägger de ner mycket arbete på det. Till frukost brukar de ofta äta rester från gårdagens middag och under dagen äter de oftast färsk frukt. I alla fall de som arbetar på fälten, i staden kanske det är annorlunda.

Dagen innan gör man en fyllning till kycklingen på persilja, vitlök och kryddor som mortlas till en massa. Man skär sedan ett hål i kycklingköttet som man fyller med massan. Därefter gör man en marinad på vitvinsvinäger, senap och kryddor som kycklingen får ligga och dra i tills nästa dag. Sedan skivar man sex stora lökar och lägger även dem i en marinad på vitvinsvinäger, senap och kryddor.

Dag två kokar man tärnad palsternacka och morot samt gröna ärtor. Det blandar man sedan med kokt jasminsris och lägger i en skål.


Därefter lägger man på den marinerade löken som man har kokat kraftigt tillsammans med buljong och vatten tills vätskan nästan helt reducerats och blivit simmig.


Sist lägger man på kycklingen som tillagats i ugn tills de är klara. Garnera med tomater och persilja.

Den här maträtten brukar vi äta med fingrarna precis så som vår vän från Gambia har lärt oss. På något konstigt sätt är det godare att äta med fingrarna. :)

Det finns regler kring hur man äter med fingrarna har vi fått lära oss. Man får inte nudda tungan med fingrarna när man äter och man får absolut inte slicka fingrarna förrän man har ätit klart. Istället gör man en boll av maten och lägger den försiktigt på tungan. Man får bara äta på sin sida av skålen, att sträcka sig till andra sidan är tabu. Hustrun brukar dela köttet i lagom stora bitar till sin make för att visa respekt mot mannen som jobbar och försörjer familjen. Är de ett stort sällskap sitter männen för sig och kvinnorna för sig. Även barnen har sin egen skål de äter ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar