Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

tisdag 16 april 2013

Mat i Wien

Maken och jag har varit på semester i Österrike. Där har vi provat olika inhemska maträtter. Innan vi åkte så  frågade jag runt efter tips om vart man ska äta vad och vi blev riktigt nöjda med resultatet.
Det här är vad vi åt i Wien. 

Wienerwurstsemmeln

På Ströck sålde de bröd med en korv som de kallade wienerwurst. Den var god och köttig. I Österrike (och även Tyskland) så finns det stor tillgång på olika sorters bröd och pålägg att köpa på många ställen, framför allt tågstationer. Den här smörgåsen blev en frukostfavorit för mig. 

Frankfurter

Korv är populärt i Österrike. Överallt finns korvstånd där man kan köpa kokt eller stekt korv.
Den här korven som vi kallar wienerkorv kallar de frankfurter. Namnet kommer av en slaktare som gjorde sin utbildning i Frankfurt men sedan flyttade till Wien och lanserade den här korven som han kallade frankfurter. När den sedan spreds över världen kallades den istället wienerkorv. 
Man äter korven genom att doppa den i senap och ketchup. Brödet äter man till. 

Stelze

Är man i Österrike måste man prova att äta stelze (kallas även schweinehaxe ibland). Det är fläsklägg som grillas hel med ben och serveras med bröd, senap och riven pepparrot. 
Den är så välstekt att köttet faller isär.
Det bästa stället i Wien att äta stelze på är Schweizerhaus. Om man går igenom nöjesfältet Prater så hittar man restaurangen. Om man inte orkar äta en hel stelze så kan man dela med någon.

Wienerschnitzel

Är man i Wien måste man äta schnitzel. Det finns på många platser i Wien men en av de bästa ställena är Figlmüller som ligger i närheten av Stephanplatz. 
Schnitzeln var saftig och god och personalen jättetrevliga. 
Det finns tillbehör av olika slag att beställa in om man vill ha.

Apfelstrudel

caféet vid slottet Schönbrunn kan man varje heltimme få se när de bakar apfelstrudel.
Om man sedan vill äta en apfelstrudel kan man få olika tillbehör. Jag valde vaniljglass.
Det passade jättebra till den ljumma apfelstrudeln.
Apfelstrudel finns på flera ställen men det här är ett av de bästa ställena.
Caféet är mysigt och man blir serverad vid borden av artiga servitörer.

Sachertårta

Sachertårta finns på alla caféer i Wien. Den bästa sachertårtan finns dock på Café Sacher. 
Sachertårta är gjord med en chokladbotten som delas i mitten och fylls med aprikosmarmelad. 
På toppen har den choklad. Till tårtan brukar man få vispad grädde. 
Sachertårta är inte så söt i smaken men väldigt mäktig ändå. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar