Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

måndag 4 mars 2013

Kurdiska grönsaksdolmar

Den här veckan ska jag rapportera från när min kollega som är från kurdiska delen av Irak bjöd hem oss arbetskamrater för att lära oss laga kurdisk mat. Lite senare i veckan kommer jag även prova på att själv laga några kurdiska maträtter. Jag börjar med grönsaksdolmar.

Grönsaker:
6-7 gula lökar
3 auberginer
3 zucchini
2 små paprikor
2 knippor mangold

Fyllning:
1½ kg rundkornigt ris
1 kg köttfärs
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
2 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad dill
3 pressade vitlöksklyftor
salt, timjan och dolmakrydda

Gör så här:

  • Lägg riset i blöt cirka 1 timme.
  • Stek köttfärs och lök. Tillsätt kryddorna.
  • Skölj alla grönsakerna.


  • Skala löken men spara roten och toppen. Skär ut botten på löken och gör ett snitt genom halva löken. Ta bort det innersta i löken och dela övriga skikt för skikt. 


  • Skär aubergine i ihåliga koner (jättesvårt).


  •  Dela zucchini i tre delar och gröp ur innanmätet.


  • Grilla grönsakerna i ugnen, 200 grader, i ett par minuter tills de får lite färg. 
  • Hacka vitlök grovt och skiva 1 stor grön paprika. Lägg på botten av en stor kastrull. (man kan även ha lammkött i botten på kastrullen men det hade inte vi).


  • Blanda ihop det blötlagda, avrunna riset med köttfärsblandningen. Tillsätt ½ dl matolja och 1 tsk paprikapulver. 


  • Fyll grönsakerna till 2/3. Lägg dem tätt tillsammans i en kastrull.


  • Fyll även löken med fyllningen och vik ihop dem innan de läggs i samma kastrull.
  • Lägg en tallrik på toppen av grönsaksdolmarna för att hålla dem på plats.
  • Koka upp vatten och slå över 2 dl berberis. Låt dra i cirka 30 minuter. 


  • Sila av vattnet från berberis och häll vattnet i kastrullen. Tillsätt ytterligare vatten vid behov.
  • Låt koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i cirka 45 minuter. Kontrollera så att riset är klart.


  • När de är klara stjälper man upp dem på ett stort fat. Nu är de klara att äta. Servera med ris och sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar