Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

söndag 2 september 2012

Mormors saft

Min mormor lagade alltid kallrörd saft. Det har hon även lärt vidare till sina barn och barnbarn. Mormor som upplevde kriget och hade ont om mat till sina fem barn fick lära sig att ta tillvara på allt som naturen gav. När vi hälsar på mormor går vi alltid ut i skogen och plockar svamp och blåbär. Eller så åker vi till "grusgropen" och plockade vildhallon. När vi kommer hem hjälper alla till att rensa och ta hand om dagens skörd.

Svartvinbärssaft
 
Det finns två olika sätt att göra rårörd saft. Det första passar bra till hårda bär såsom jordgubbar, vinbär eller björnbär.


4 liter bär
4 kg socker
3 liter kokande vatten
2 msk vinsyra
2 tsk natriumbensoat

Blanda bär och socker i en stor kastrull. Koka upp vattnet och häll över bären. Rör tills allt socker har löst sig. Blanda ut vinsyran och natriumbensoatet i lite av saften. Rör sedan ner blandningen i saften. Låt stå i en vecka. Rör om varje dag. Efter en vecka silas bären bort från saften. Kläm inte ur bären utan låt droppa i cirka två timmar till all saft kommit ur bären. Annars blir saften grumlig. Häll upp saften på rena flaskor.

Havtornssaft
 
Det andra sättet passar bättre till mjuka bär såsom hallon, blåbär eller havtorn.
 
3 liter bär

2½ liter kallt vatten
30 g vinsyra
1  tsk natriumbensoat
3 kg socker

Mosa bären. Häll över det kalla vattnet. Rör ut vinsyran och natriumbensoatet i lite av saften. Rör ner blandningen i saften. Låt stå i 24 timmar. Sila bort bären från saften. Tillsätt sockret under omrörning. Rör i cirka tre timmar, första halvtimmen hela tiden och sedan lite då och då. Det gör man för att allt socker ska lösa sig och inte geléa sig. Häll upp på rena flaskor.

Fördelarna med rårörd saft är att det blir mer saft av bären än om man skulle koka det. Dessutom blir den nyttigare då man inte kokar bort alla vitaminer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar