Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

onsdag 17 april 2013

Mat i Graz

Efter Wien åkte vi vidare till staden Graz som ligger söder om Wien närmare gränsen mot Italien. Där åt vi också spännande maträtter. Min moster bor där och hon visade oss runt.

Gulasch med knödeln

Gulasch är ett måste när man är i Österrike. Den här åt vi på värdshuset Gösser.  
Knödeln är gjort på dagsgammalt bröd, ägg, mjöl och kryddor.
Vanligast är att man gör små bollar av degen och kokar i saltat vatten.
Här på Gösser gjorde de den som en limpa istället som man fick i skivor. 
Lika gott var det som vanliga knödeln.

Backhendel

En dag tog moster med oss ut till en liten by utanför Graz som heter Schaftal.
Där finns ett värdshus som är kända för sin backhendel.
Backhendel är panerad och friterad kyckling.
Vi beställde in en halv kyckling var och det var alldeles för mycket för kycklingarna var jättestora. 
Man kan äta backhendel på flera ställen inne i Graz också men det här är ett av de bästa ställena.

Blandad sallad

Till förrätt kan man beställa in sallad som är jättegod. I salladen finns salladsblad, morötter, potatis och ett slags bönor som är speciella för Österrike och kallas käferbohnen. 
Dressingen till salladen gör hela smaken, den är gjord på pumpafröolja och äppelcidervinäger.
Den här salladen åt vi i Schaftal.

Topfenstrudel

En variant av apfelstrudel är topfenstrudel. Fyllningen är gjord på kvarg och russin.
Den är inte så söt men väldigt god.
Den här topfenstrudel åt vi på caféet vid slottet Eggenberg.

Italiensk glass

Närheten till Italien gör att det finns glasscaféer överallt som säljer italiensk glass.
Vi testade flera olika glasscaféer och alla hade jättegod glass. 
De var dessutom både större och billigare än i Sverige. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar