Ingredienser:
1 kg rundkornigt ris
1 påse frysta bondbönor
2 knippor salladslök
2 dl hackad dill
3 dl naturell yoghurt
½ tsk citronsyra/citronsaft
4-5 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 förpackning vinblad
Gör så här:
- Lägg riset i blöt i en timme.
- Hacka salladslök och dill fint. Pressa vitlöken.
- Häll av vattnet från riset.
- Blanda lök, vitlök, dill, yoghurt, citronsyra och salt med riset.
- Skölj av vinbladen ordentligt, låt dem gärna ligga i vatten i 1 timme.
- Lägg bondbönor i botten på en kastrull. (Man kan även ha lammkött men det hade inte vi).
- Lägg en klick av risblandningen på ett vinblad. Vik ihop bladet till en fyrkant.
- Lägg de vikta vinbladen tätt tillsammans i kastrullen.
- Lägg en tallrik på toppen av vinbladsknytena när alla är vikta för att hålla dem på plats.
- Häll på kokande vatten så att det knappt täcker dolmarna. Låt koka upp.
- Smaka av efter 10-15 minuter på vattnet om det behövs mer salt eller citronsyra/citronsaft.
- Koka sammanlagt i cirka 45 minuter. Smaka av riset så att det är genomkokt.
- Stjälp upp dolmarna på ett fat.
Jag har aldrig ätit eller ens sett vinbladsdolmar som är vikta som fyrkanter, jag har bara ätit de rullade. Fyllningen i de här vinbladsdolmarna var jättegod, faktiskt den godaste jag ätit. De här kommer jag absolut att göra igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar