Jag gjorde två olika sorters marinader. Den första fick jag av min kollega och den andra hittade jag på hemsidan Goda kurdiska maträtter
Marinad 1:
1 påse frysta kycklingben
2 dl naturell yoghurt
3 pressade vitlöksklyftor
1 citron (saften)
1 msk grillkrydda (innan grillning)
Marinad 2:
1 påse frysta kycklingben
1 msk röd paprikapasta
1 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
salt
(jag dubblade marinaden eftersom jag tycker om när de blir riktigt genomdränkta)
- Marinera kycklingbenen över natten.
- Lägg kycklingbenen i en ugnsfast form/långpanna. Strö över grillkrydda på kycklingbenen som har legat i yoghurtmarinad.
- Täck med ugnsfolie och grilla i 200° (varmluft) 225° (vanlig ugn) i cirka 1½ timme.
Så här fina blev de när de var klara. Jag tog bort foliet de sista 10 min för att kycklingbenen skulle få lite mer färg. Båda sorterna var jättegoda.
Ris
1 liter basmatiris
2 liter vatten
1 tsk salt
1 dl matolja
1 msk kummin
1 dl russin
- Blötlägg riset i en timme.
- Koka upp vatten och salt i en kastrull.
- Häll i det blötlagda, avrunna riset i det kokande vattnet.
- Låt koka tills det nästan är klart.
- Häll av vattnet och lägg tillbaka riset i kastrullen.
- Låt efterånga på lägsta värmen på spisen cirka 10 minuter.
- Tillsätt kummin.
- Fräs russin i matolja.
- Lägg upp riset på ett fat, garnera med russinen.
Giagik
5 dl naturell yoghurt
½ gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
½ gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
- Tärna gurkan.
- Häll på yoghurten och krydda med salt och pressade vitlöksklyftor.
- Lägg upp på ett fat och ringla över olivolja.
Så här blev hela måltiden. Jag glömde tyvärr russinen till riset, det var tråkigt. Hela familjen gillade måltiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar