Grönsaker:
6-7 gula lökar
3 auberginer
3 zucchini
2 små paprikor
2 knippor mangold
Fyllning:
1½ kg rundkornigt ris
1 kg köttfärs
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
2 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad dill
3 pressade vitlöksklyftor
salt, timjan och dolmakrydda
Gör så här:
- Lägg riset i blöt cirka 1 timme.
- Stek köttfärs och lök. Tillsätt kryddorna.
- Skölj alla grönsakerna.
- Skala löken men spara roten och toppen. Skär ut botten på löken och gör ett snitt genom halva löken. Ta bort det innersta i löken och dela övriga skikt för skikt.
- Skär aubergine i ihåliga koner (jättesvårt).
- Dela zucchini i tre delar och gröp ur innanmätet.
- Grilla grönsakerna i ugnen, 200 grader, i ett par minuter tills de får lite färg.
- Hacka vitlök grovt och skiva 1 stor grön paprika. Lägg på botten av en stor kastrull. (man kan även ha lammkött i botten på kastrullen men det hade inte vi).
- Blanda ihop det blötlagda, avrunna riset med köttfärsblandningen. Tillsätt ½ dl matolja och 1 tsk paprikapulver.
- Fyll grönsakerna till 2/3. Lägg dem tätt tillsammans i en kastrull.
- Fyll även löken med fyllningen och vik ihop dem innan de läggs i samma kastrull.
- Lägg en tallrik på toppen av grönsaksdolmarna för att hålla dem på plats.
- Koka upp vatten och slå över 2 dl berberis. Låt dra i cirka 30 minuter.
- Sila av vattnet från berberis och häll vattnet i kastrullen. Tillsätt ytterligare vatten vid behov.
- Låt koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i cirka 45 minuter. Kontrollera så att riset är klart.
- När de är klara stjälper man upp dem på ett stort fat. Nu är de klara att äta. Servera med ris och sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar