Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

söndag 31 mars 2013

Påskmiddag

Jag testade lite nytt till påsken i år. Hela familjen var på kryssning långfredag till påskafton så då fick jag inte laga någon mat. Med alla barn och deras respektive blev vi åtta personer. Lite besvikna blev vi på buffén eftersom de inte hade påsk-tema utan franskt tema. Jag fick visserligen lite idéer till min franska temavecka men lite mera ägg och sill hade familjen önskat sig.

Idag på påskdagen lagade jag en trerätters middag. 

Till förrätt gjorde jag ägg med bröd.
Det såg jag i en tidning för några år sedan. Egentligen ska det vara en deg med jäst i men jag kom på det för sent  så jag gjorde en sconesdeg istället. Det gick jättebra. 
Bröd och ägg var inne i 225 grader i ugnen 12 minuter. Äggen var tyvärr inte riktigt klara i botten men bröden hade fin färg. 

Till varmrätt serverade jag lammfilé.
Lammfilén hade stått 12 timmar i marinad bestående av oatly iMat, salt, spiskummin, malen koriander, malen ingefära och chilipeppar. Köttet stekte jag i ugnen på en bädd av paprika, rödlök och tomater 30 minuter i 250 graders värme. Till köttet serverade jag ris, sallad och yoghurtdressing.
Lite Indien-inspirerat alltså.

Till efterrätt bjöd jag på persikopaj med vaniljkräm.
Enkelt lagat med smördegsplatta och skivad persika.
Receptet hittar du här

I morgon ska vi vara lite mer traditionella. Eller, ja om man ser till vår familjs konstiga påsktraditioner.
För i morgon blir det den årliga påsk-kebaben. 
Och till kvällsmat blir det den årliga saffranspannkakan.


onsdag 27 mars 2013

Våffeldagen


I vår familj har vi som tradition att ha våffelfrossa en gång om året tillsammans med en annan familj. Det har vi gjort sedan våra barn var små och trots att de börjar flytta hemifrån så samlas vi till våffeldagen. Hur länge vi har haft den här traditionen vet ingen av oss, bara att det är länge. Vartannat år är vi hos oss och vartannat år hos våra vänner. I år var den vår tur att hålla i våffelbaket.

Jag brukar använda ett recept som heter vardagsvåfflor. Våfflorna gräddas i ett gammalt järn från 60-talet. De gör de finaste våfflorna tycker jag.

50 g margarin
2 ägg
6-7 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 krm salt


  • Vispa äggen och tillsätt hälften av mjölken och hela mjölmängden.
  • Häll i resten av mjölken, saltet och margarinet (smält). Rör till en slät smet.
  • Grädda.

Fast det där receptet räcker ju inte till oss alla. Vi brukar dubbla det x 5. Tre ynka våfflor blev det kvar efter årets frossa. Och köket såg ut som ett slagfält. Men gott var det.


lördag 23 mars 2013

Hemmalagad pasta

Som avslutning på den italienska veckan gjorde jag egen pasta. Det tar lite tid så det passade bra att laga det på en lördag. Receptet på pastadegen tog jag från boken "Två hungriga italienare".
Degen bestod av 300 gram vetemjöl special och 100 gram durumvetemjöl samt fyra ägg. När man arbetat ihop pastadegen ska den låta stå och vila i minst 30 minuter.


Först gjorde jag ravioli. Fyllningen består av ricottaost, riven parmesanost, hackad förvälld spenat samt salt, peppar och riven muskotnöt. Jag kavlade ut halva degen och skar raka kanter. Därefter klickade jag ut fyllningen. Mellan och längs kanten på degen penslade jag med lite vatten.


Därefter kavlade jag ut ett lock till raviolin och lade ovanpå. Sen tryckte jag ihop degen mellan fyllningen och längs kanten.


Sen skar jag mitt i där jag tryckt ihop degen och väntade på att det saltade vattnet skulle koka upp på plattan.


När det kokade lade jag i raviolin och lät koka i cirka tre minuter eftersom de var ganska stora.

Under tiden hade jag låtit en tomatsås koka i cirka 45 minuter på spisen. I den hade jag krossad tomat, gul lök, vitlök, chilipeppar, basilika, salt och peppar samt en skvätt olivolja. När den kokat klart mixade jag såsen så att den blev slät.

Så här blev det färdiga resultatet. Jättegoda ravioli. 


Jag gjorde även tortellini. Först gjorde jag en fyllning på gul lök, pancetta och köttfärs. Jag kryddade med salt, peppar, krossad tomat, vitt vin och lät det puttra i 15-20 minuter. Mot slutet tillsatte jag lite ströbröd för att få lite fastare konsistens på fyllningen.

Jag kavlade ut degen och skar fyrkanter. Jag penslade med lite vatten i hörnen och vek ihop dem till trekanter.


Trekanterna vek jag sedan ihop och då såg de ut så här. Inget proffsjobb men fullt godkända.

Totrellinin kokade jag i cirka två minuter i saltat vatten.
Jag serverade med samma tomatsås som till raviolin och toppade med lite riven parmesanost. 
Även den här pastan smakade jättegott. 

Italiensk mat är fantastiskt roligt att laga och det är väldigt gott. Det har varit en trevlig vecka.
Efter påsk så ska jag rapportera från när min vän från Polen lärde mig laga några polska maträtter.

Så länge önskar jag er alla en trevlig påsk!


fredag 22 mars 2013

Italiensk pizza

Ingen italiensk veckan utan pizza. Så ikväll gjorde jag två olika sorters pizza. En pizza bianco och en pizza med pepperoni salami.


Recept på degen hittade jag i boken "två hungriga italienare". Man hade ingen olja eller matfett i degen vilket jag först tyckte var konstigt men det gjorde den väldigt smidig och lätthanterlig.



På den ena pizzan hade jag en tomatsås som jag gjorde på passerad tomat smaksatt med vitlök, salt, peppar och oregano. Pizzan toppades med pepperoni salami, färska champinjoner samt parmesanost och mozzarellaost. Jag gräddade den i 250 grader i 10 minuter.


Den andra pizzan gjorde jag utan tomatsås. Istället penslade jag botten med olivolja smaksatt med salt, vitlök och oregano. Pizzan toppade jag med zucchini, rödlök, färska champinjoner och paprika samt parmesanost och mozzarellaost. Även den här gräddade jag i 250 grader i 10 minuter. När den svalnat något toppade jag med ruccola och prosciutto. Till pizzan serverade jag en sås på tomatpuré, olivolja, vitlök och lite sambal oelek. Den här såsen är verkligen pricken över i:et.

Båda pizzorna var jättegoda, det är svårt att säga vilken som var godast eftersom de har väldigt olika smak. Det är nog en humörfråga.


Till efterrätt gjorde jag panforte. Det är ett italienskt godis som man brukar göra till jul och till påsk. Den är gjord på nötter, socker, honung, skal från apelsin och citron samt mörk choklad. Receptet hittade jag på recept.nu. Sött och gott.


torsdag 21 mars 2013

Stora köttbullar i tomatsås


Jag hittade ännu ett trevligt recept bland Paolo Robertos recept på recept.nu

Jag gjorde stora köttbullar som jag först stekte i en stekpanna med mycket olja i så att köttbullarna fick färg runt om. Samtidigt kokade jag en tomatsås med krossad tomat, lök, vitlök, basilika och salt. När köttbullarna fått färg lade jag ner dem i tomatsåsen och lät koka 10-15 minuter.

Till köttbullarna serverade jag spaghetti från Barilla.

De här köttbullarna fick högsta betyg av familjen och även av mig själv. Jättegott.


tisdag 19 mars 2013

Svamprisotto med marinerad kyckling


Idag lagade jag risotto på torkad Karl Johan-svamp. Jag älskar risotto och det här blev fantastiskt gott. Jag hade även lök, svampbuljong och lite saffran i. På toppen hade jag riven parmesanost.

Receptet hittade jag bland Paolo Robertos recept på www.recept.nu


Till risotton hade vi kyckling som jag marinerat över dagen i olivolja, citronsaft och timjan. Innan stekningen vände jag kycklingbitarna i mjöl. Kycklingen blev väldigt saftig och marinaden gav god smak.

Receptet hittade jag i boken "Mammas italienska kokbok".

Det här var en toppengod maträtt som hela familjen uppskattade.

måndag 18 mars 2013

Gratinerad gnocchi med salsiccia

Idag lagade jag gnocchi. Det är ingen mat man lagar på en måndag kväll när man är trött efter jobbet. Men det gjorde jag. Och det tog tid, men vi fick mat före midnatt, även om jag misströstade ett tag.


Receptet hittade jag bland Paolo Robertos recept på recept.nu

Gnocchi gör man på kokt potatis, mjöl och ägg. Man rullar sedan ut degen och skär i lagom små bitar. Varje bit rullar man sedan mot en gaffel så att de får ett fint randigt mönster. Det var det som tog längst tid. Gnocchin kokas sedan i saltat vatten i tre minuter. Separat gör man en sås på tomat, lök, vitlök och basilika. Gnocchi och sås varvas sedan i en gratängform och toppas med mozarellaost och parmesanost. Den gratineras sedan i cirka 20 minuter.



Till den gratinerade gnocchin så åt vi salsiccia-korv. Jag valde tre olika sorter som smakade väldigt olika varandra. Eftersom att två av sorterna var råa fick jag steka dem ganska länge i stekpannan.


Gnocchin var väldigt god, den blev dock lite mjuk vid gratineringen. Kanske hade jag bara för lite mjöl i degen. Korvarna var goda till. Nästa gång jag gör gnocchi ska jag se till att ha mer tid på mig.


söndag 17 mars 2013

Italiensk femrätters middag

Första gången vi hade mat-temavecka så hade vi Italien. Men det var 2011, innan jag började blogga om det. Därför tänkte jag gör om den veckan. Förra gången avklarade jag minestronesoppa och pasta carbonare m.m. Denna gång tänkte jag ta det ett steg längre.

Italienare är inte riktigt kloka, jag har hört att de äter femrätters middag. Kanske inte mitt i veckan, men till helger och när de får gäster. Jag var ju bara tvungen att testa det. Barnen och deras respektive fick bli försökskaniner.

ANTIPASTO
Till förrätt åt vi stekt sparris inlindad i parmaskinka, toppad med rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost.
Rätten har jag komponerat själv. Sparris och lufttorkad skinka är aldrig fel, det var jättegott. 

PRIMO
Till första varmrätt åt vi ricottaklimp med en tomatsås gjord på plommontomater och chilifrukt.
Det här var enligt mig det godaste på hela middagen. Jag kommer alldeles säkert laga detta igen.
Receptet är taget från boken "Två hungriga italienare".
Om man inte har den boken så finns de flesta av deras recept på BBC food

SECONDO
Till andra varmrätt åt vi en köttgryta på en bädd av polenta.
Köttgrytan var jättegod men "gröten" kändes konstig till. Inte riktigt vår favorit idag. 
Även det receptet hittade jag i boken "Två hungriga italienare".

FORMAGGIO E FRUTTA
Till första efterrätt brukar italienare äta ost och frukt. Jag valde Gorgonzola, Taleggio och en getost.
Egentligen brukar inte italienare ha några kex till men det hade vi. 
Taleggio var den absolut godaste av ostarna. 

IL DOLCE
Till efterrätt åt vi pannacotta med hallonsås. 
Pannacottan hällde jag i glas som jag lagt lutande på ett fat med grovsalt. Det har jag sett i någon tidning för flera år sedan och ville testa det. Det blev väldigt fint. 
Hallonsåsen gjorde jag genom att passera 250 g tinade hallon genom en sil. Sedan smaksatte jag med 2 msk flytande honung. 
Ett perfekt avslut på en lång middag. 
Det här var jättetrevligt att testa men resten av veckan kommer vi att hålla oss till en varmrätt :)


söndag 10 mars 2013

Lammstek med tillbehör & Baklava

Vi avslutade den här veckan med en kurdisk festmåltid. 

Jag lagade en lammstek från ett recept som jag hittade på tasteline.se Jag gjorde några snitt i lammsteken och stoppade in vitlöksklyftor. Därefter mortlade jag en röd chili (utan kärnor) tillsammans med lite olivolja. Jag smorde sedan in lammsteken i chiliröran och satte in den i ugnen tills innertemperaturen var 75 grader.

Så här fin blev den när den var klar. 


Till lammsteken serverade jag två olika sallader - en med potatis och ägg och en med bulgur och grönsaker.
Recepten hittade jag på hemsidan Goda kurdiska maträtter.

Jag gjorde även kurdiska tunnbröd till måltiden. Även det receptet hittade jag på hemsidan Goda kurdiska maträtter.

Dessutom kokade jag lite ris. Och den här gången kom jag ihåg russinen. Russinen fräser man med lite olja i en kastrull några minuter. De blir då lite krispiga och oljan blir söt. Häll allt över det färdigkokta riset.

Till efterrätt vågade jag mig på att att baka baklava. Det var inte så svårt, bara lite pyssligt. Jag använde valnötter. Jag hade egentligen tänkt ha pistagenötter men det hade de inte i min affär.

Baklava serverade vi med lite vaniljglass. Den var ljummen när vi åt den och det var otroligt gott. Hela måltiden var fantastiskt god tyckte både familjen och våra gäster för dagen.

Det har varit intressant att laga kurdisk mat. Jag upplever att deras mat är vällagad och med mycket smaker utan att för den skull ha en massa olika kryddor. Jag kan tänka mig att laga flera av rätterna igen.

Tack till Shang för allt du lärt mig om kurdisk matlagning. Och tack Rojin för din fantastiska hemsida Goda kurdiska maträtter Jag kommer alldeles säkert besöka den igen, även efter den här veckan.

Nu pausar jag en vecka men är åter nästa söndag. Då blir det italiensk mat i vårt hem. Missa inte det.

lördag 9 mars 2013

Shambörek & Tirsika bamya

Idag har jag lagat två rätter från hemsidan Goda kurdiska maträtter


Till lunch så lagade jag piroger med köttfärs (shambörek). De var enkla att laga och de blev jättegoda. Barnen gillade dem väldigt mycket och så även jag. Man gör en deg på jäst och sedan tillagar man dem i stekpanna. Så det blir lite passning men det gick ganska fort ändå. Bröden blir lite sega, vet inte om de ska vara så, men det gillade vi jättemycket.


Till middag så gjorde jag en okragryta (tirsika bamya). Den gör man med köttbullar som kokas i sås tillsammans med okra. Jag har aldrig tidigare ätit okra så det var första gången. De är lite syrliga i smaken. Helt okej faktiskt.


Så här blev min gryta - fina färger!

fredag 8 mars 2013

Tapsi Baingian

En riktigt god maträtt som vi lagade hos min kollega var tapsi baingian. Det är grönsaker och köttbullar som lagas tillsammans i ugnen.

Grönsaker:
2 st aubergine
1-2 st gula lökar
2 stora tomater
1 grön paprika

Sås:
2 msk tomatpuré
3-4 dl vatten
1 tsk citronsyra
1 buljongtärning
Salt, peppar och chilikrydda
(Vi hade även i en burk tacosås för att höja smaken, ej enligt originalrecept)

Köttbullar:
250 g köttfärs
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl hackad bladpersilja
1 tsk spiskummin,
1 tsk grillkrydda/köttfärskrydda
Salt, peppar

Gör så här:
  • Skiva aubergine i skivor. Grilla dem i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 15-20 minuter.
  • Blanda köttfärs med lök, vitlök, bladpersilja och kryddor. Stek köttbullarna i stekpanna (det går att hoppa över stekningen om man vill spara tid).
  • Skiva löken, tomaterna och paprikan. Varva i ugnsfast form tillsammans med aubergine.
  • Lägg i köttbullarna sist. 
  • Blanda tomatpuré med kokande vatten. Krydda med köttbuljong, salt, svartpeppar, citronsyra och grillkrydda/köttfärskrydda.
  • Häll över tomatpuréblandningen (och tacosåsen om man vill ha det med). 
  • Grädda i ugnen under ugnsfolié i 200 graders värme i cirka en timme. 

Till tapsi baingian serverade jag bulgur med shire och kurdiskt matbröd (nan). 
Recepten hittar ni på hemsidan: Goda Kurdiska Maträtter

Så här fina blev mina kurdiska matbröd. De var jättegoda och enkla att göra. Den här maträtten kommer att bli en ny favorit i vår familj.

torsdag 7 mars 2013

Kurdiska kycklingben med ris och giagik

Jag har testlagat några av maträtterna vi fick lära oss hemma hos min kollega. Jag började med kycklingben, ris och giagik. Gigagik kan man säga är ungefär som kurdisk tsatsiki.
Jag gjorde två olika sorters marinader. Den första fick jag av min kollega och den andra hittade jag på hemsidan Goda kurdiska maträtter

Marinad 1:
1 påse frysta kycklingben
2 dl naturell yoghurt
3 pressade vitlöksklyftor
1 citron (saften)
1 msk grillkrydda (innan grillning)

Marinad 2:
1 påse frysta kycklingben
1 msk röd paprikapasta
1 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
salt
(jag dubblade marinaden eftersom jag tycker om när de blir riktigt genomdränkta)
  • Marinera kycklingbenen över natten.
  • Lägg kycklingbenen i en ugnsfast form/långpanna. Strö över grillkrydda på kycklingbenen som har legat i yoghurtmarinad.

  • Täck med ugnsfolie och grilla i 200° (varmluft) 225° (vanlig ugn) i cirka 1½ timme.
Så här fina blev de när de var klara. Jag tog bort foliet de sista 10 min för att kycklingbenen skulle få lite mer färg. Båda sorterna var jättegoda. 

Ris
1 liter basmatiris
2 liter vatten
1 tsk salt
1 dl matolja
1 msk kummin
1 dl russin
  • Blötlägg riset i en timme.
  • Koka upp vatten och salt i en kastrull.
  • Häll i det blötlagda, avrunna riset i det kokande vattnet.
  • Låt koka tills det nästan är klart. 
  • Häll av vattnet och lägg tillbaka riset i kastrullen.
  • Låt efterånga på lägsta värmen på spisen cirka 10 minuter.
  • Tillsätt kummin.
  • Fräs russin i matolja.
  • Lägg upp riset på ett fat, garnera med russinen.

Giagik
5 dl naturell yoghurt
½ gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja

  • Tärna gurkan.
  • Häll på yoghurten och krydda med salt och pressade vitlöksklyftor.
  • Lägg upp på ett fat och ringla över olivolja. 

Så här blev hela måltiden. Jag glömde tyvärr russinen till riset, det var tråkigt. Hela familjen gillade måltiden.

onsdag 6 mars 2013

Kurdisk Kobba


Vi fick även lära oss göra kobba. De är gjorda av ris och har en fyllning av köttfärs. De tog lite tid att göra men de var väldigt goda.

Ingredienser:
1 liter rundkornigt ris
1 kg köttfärs
1 hackad gul lök
2 dl hackad bladpersilja
1 dl russin
1 dl skållad mandel
salt, peppar, köttfärskrydda, curry

Gör så här:

  • Lägg riset i blöt cirka 2-3 timmar.
  • Stek köttfärs och gul lök.
  • Tillsätt bladpersilja, russin, mandel (delad i 4 delar) samt kryddor. Låt svalna.

  • Koka upp vatten.
  • Häll i det blötlagda, avrunna riset i det kokande vattnet.
  • Tillsätt 2 buljongtärningar och 1 tsk gurkmeja.
  • Häll bort det överblivna vattnet när riset är färdigkokat. Låt riset svalna.
  • När riset svalnat mosar man riset med händerna tills det blir som en deg.

  • Gör bollar av riset. Gör ett hål i bollen och fyll hålet med 1 msk köttfärsfyllning.
  • Stäng bollen och forma till en cylinder. 

  • Fritera kobba i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. 
Det som var svårt att göra dessa var att få dem tunna och jämnstora och fina. Våra blev jättegoda men de som vår kollega gjorde var mycket finare. Kobba är perfekt att ha med sig som utflyktsmat. Jag kommer absolut göra dessa igen. När jag har mycket tid över.


tisdag 5 mars 2013

Kurdiska vinbladsdolmar


Ingredienser:
1 kg rundkornigt ris
1 påse frysta bondbönor
2 knippor salladslök
2 dl hackad dill
3 dl naturell yoghurt
½ tsk citronsyra/citronsaft
4-5 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 förpackning vinblad

Gör så här:
  • Lägg riset i  blöt i en timme.
  • Hacka salladslök och dill fint. Pressa vitlöken.
  • Häll av vattnet från riset.
  • Blanda lök, vitlök, dill, yoghurt, citronsyra och salt med riset.
  • Skölj av vinbladen ordentligt, låt dem gärna ligga i vatten i 1 timme.
  • Lägg bondbönor i botten på en kastrull. (Man kan även ha lammkött men det hade inte vi).
  • Lägg en klick av risblandningen på ett vinblad. Vik ihop bladet till en fyrkant.
  • Lägg de vikta vinbladen tätt tillsammans i kastrullen. 
  • Lägg en tallrik på toppen av vinbladsknytena när alla är vikta för att hålla dem på plats.
  • Häll på kokande vatten så att det knappt täcker dolmarna. Låt koka upp.
  • Smaka av efter 10-15 minuter på vattnet om det behövs mer salt eller citronsyra/citronsaft.
  • Koka sammanlagt i cirka 45 minuter. Smaka av riset så att det är genomkokt.
  • Stjälp upp dolmarna på ett fat. 

Jag har aldrig ätit eller ens sett vinbladsdolmar som är vikta som fyrkanter, jag har bara ätit de rullade. Fyllningen i de här vinbladsdolmarna var jättegod, faktiskt den godaste jag ätit. De här kommer jag absolut att göra igen.