Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

lördag 19 oktober 2013

Dumplings (Jiaozi)

Dumplings är det engelska namnet på denna maträtt. På kinesiska heter de Jiaozi. De äts i norra Kina och oftast till det kinesiska nyåret. Ibland lägger de små lyckobringande föremål i dem, det kan vara en peng (rikedom), en nöt (fruktsamhet) eller kristallsocker (lycka). Precis så som vi svenskar lägger mandel i gröten.

På lördagen provade jag på att göra dumplings till lunch.

Degen består av vetemjöl och ljummet vatten. 
Man rullar ut degen till en längd och delar den i små bitar.
Varje bit kavlas sedan ut till en 6x6 cm stor rundel.
Det behövs inget eller mycket lite mjöl när man kavlar.

Jag valde ett recept med fläskfärs, zucchini, vårlök och ingefära.
Man blandar ihop allt och lägger 1 tsk fyllning på varje dumpling.

Vik över ena kanten till den andra och nyp ihop. Nyp sedan ihop på sidorna.
Lägg dem på ett mjölat bakpapper tills de ska kokas.

När de är färdigkokta så får de rinna av i ett durkslag.
Sedan är de dags att ätas, gärna med en dippsås.

Det finns en massa olika recept på internet på dumplings. Jag använde den här: http://www.alltommat.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar