Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

måndag 28 januari 2013

Köttfärsrätt från Eritrea


En kollega från Eritrea delade med sig av det här receptet till mig.

Ingredienser:
1 kg köttfärs
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk spiskummin
1 tsk chilipeppar
1 aubergine
3 stora tomater


  • Blanda köttfärsen med kryddorna. 
  • Skär tomater och aubergine i 12 skivor (24 skivor sammanlagt).
  • Forma köttfärsen till biffar.
  • Varva biffar och grönsaksskivor och lägg på längden i en smord ugnsfast form.
  • Laga i 200 graders ugnsvärme cirka 30 minuter.


Grönsakerna avger ganska mycket vatten, man kan rosta aubergineskivorna innan för att undvika det. Annars kan man bara hälla bort vätskan när maten är färdigstekt.

Till köttfärsbiffarna serverade jag en sallad och ris som jag kokat med lite saffran.

Det här var bland det godaste vi ätit. Jag kommer absolut laga det igen.

söndag 27 januari 2013

Mongolia Djingis Khan Barbecue

På Sveavägen ligger en Mongolisk barbecue som vi har varit på flera gånger. I förra veckan var vi där igen för att fira dotterns födelsedag. Vi hade beställt bord i god tid och fick en egen liten alkov i avskildhet.

Går man på Mongolisk barbecue så vet man vad man får, det är ingen lyxig mat man betalar överpris för utan det är enkel mat som är otroligt god.

Man väljer bland kött, skaldjur och grönsaker från ett stort bord, lägger det på en tallrik och går och ställer sig i kön till stekbordet. Man får olika såser på maten och sedan steks den medan man väntar. Väntar gör man i en kö och det är viktigt att man står i den ordningen man lämnar in maten för stekning annars kan det bli fel. Men de är skickliga på att hålla koll på vilken man som är vems.

Eftersom jag är fiskallergiker så stekte de min mat i köket, jag behövde inte ens be om det utan de föreslog det själva. Väldigt bra, för det kan ju vara så att någon fiskbit eller räka åker över till mathögen bredvid.

Man får ta om hur många gånger man vill, till våra söners lycka. Till efterrätt finns frukt och glass.

En trevlig och prisvärd restaurang med mycket trevlig personal.

måndag 21 januari 2013

Nu har min kokbok kommit!


Så här ser den ut - min egna kokbok.

Kokboken är fylld av vår familjs favoriträtter, både vanliga och mindre vanliga. Det finns även recept på efterrätter, kakor, bröd och saft. Recept som jag vill bevara till eftervärden, och mina barn.

Det är alltså inte recept på de olika maträtterna från mina mat-temaveckor. Men visst finns det planer på att ge ut även en sådan. Lite längre fram.

För den som är intresserad finns den att köpa på vulkan förlag.

söndag 20 januari 2013

Satayspett


Jag lyckades faktiskt överträffa mig själv idag. Och familjen tog genast tillbaka att gårdagens mat var den godaste - den här var absolut veckans godaste.

Jag brukar ofta äta satayspett när jag äter ute på thairestauranger och det här blev precis lika gott som på restaurang.

Såsen gör man genom att koka upp en burk kokosmjölk och blanda ner en tesked röd currypasta. Man mortlar 200 gram jordnötter och blandar ner i kokosmjölksblandningen. Sist kryddade man med 1 dl socker, 1 tsk salt och saften från en limefrukt.

Kycklingspetten marinerade jag en stund i såsen och sedan grillade jag dem i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter tills de var genomstekta. Samtidigt kokade jag jasminris med ½ burk kokosmjölk och citrongräs.

När spetten var klara lade jag upp dem och hällde på ytterligare av jordnötssåsen.


Till efterrätt åt vi kokosglass som jag hade gjort på 3 dl grädde, ½ burk kokosmjölk, 2 äggulor, 1 dl florsocker och skalet från en limefrukt. Jag vispade allt och hällde över smeten i en form och lät frysa i ett par timmar.

Till glassen serverade jag wokad banan. Jag skar bananen i mindre bitar och wokade i smör ett par minuter. Jag strödde på ½ dl farinsocker och saften från en limefrukt och toppade med kokosflingor.

En toppengod avslutning på en toppengod vecka.

lördag 19 januari 2013

Tom Kha Gai och Vårrullar


Till lunch idag så gjorde jag en soppa som heter Tom Kha Gai. Den kan varieras med olika sorters kött eller räkor. Jag använde kyckling.

Man kokar upp en burk kokosmjölk tillsammans med skivad galangalrot, limeblad, skivat citrongräs, en kycklingbuljongtärning, limejuice från ½ lime och 1 msk rödcurrypasta. När soppan har kokat ihop efter några minuter lägger man i två kycklingfiléer skurna i mindre bitar och låter koka tills kycklingen är genomkokt. Då tillsätter man tomatklyftor och några skivade champinjoner. Låt puttra någon minut till. Om man vill kan man servera med färsk koriander.

Det här tyckte jag var det godaste som jag lagat den här veckan. Jag förstår varför min svägerska levde på den här soppan varje dag i tre veckor då hon var i Thailand.

Till middagen lagade jag vårrullar. Jag gjorde en fyllning på köttfärs, morot, vitkål och glasnudlar. Jag kryddade med limejuice, salt och vitlök. Glasnudlarna ska inte kokas innan utan bara läggas i blöt 30 min och sedan delas i mindre delar. De ska läggas i då de andra ingredienserna är färdigstekta.
Vårrulleplattor hade jag köpt på Asian Market i Stockholm. Jag rullade ihop varje vårrulle med lite fyllning och friterade sedan i ett par minuter till de fick fin färg. Jag använde lite uppvispat ägg för att hålla ihop vårrullarna. Man viker in kanterna rullar ihop dem.

Så här såg de ut när de var klara. Jag serverade ris, sallad och en sweet & chilisås till. Maken och dottern tyckte att den här maträtten var den godaste den här veckan. Den får jag gärna göra igen tycker de. Det gör jag gärna för det var väldigt roligt att göra. Dock tar det lite tid.

I morgon blir sista dagen i den thailändska veckan. Det blir svårt att toppa dagens lyckade maträtter.

fredag 18 januari 2013

Stekt ris med fläskfilé


Fredagsmaten blev stekt ris med fläskfilé. 

Jag kokade först riset. Därefter stekte jag hackad vitlök och gul lök i lite rapsolja. När det fått lite färg så lade jag ner fläskfilén och lät den bli genomstekt. Sen lade jag till skivade champinjoner och kryddade med salt, peppar och soja. När det puttrat några minuter tillsatte jag det kokta riset. Sist puttade jag ut all mat mot kanterna så det blev ett litet hål i mitten på stekpannan. Där knäckte jag två ägg och när äggen blivit stekta rörde jag om blandningen så att ägget blandades med det andra.

Jag toppade sedan med skivad röd chili och salladslök och serverade med en sallad.

Den här maträtten var jättegod och den påminner lite om Nasi Goreng fast lite mindre kryddstark.

torsdag 17 januari 2013

Thailändsk grillad kyckling


Idag gjorde jag ugnsgrillad kyckling. Jag delade först kycklingfiléerna i mindre bitar. Sedan gjorde jag en marinad på röd currypasta, riven ingefära, pressad vitlök, matolja och soja. Kycklingen fick ligga och dra i marinaden cirka 30 minuter. Därefter grillade jag bitarna på ett galler i 200 grader i ugnen cirka 25 minuter.

Till kycklingen gjorde jag en sallad på glasnudlar, blandad sallad, gul paprika, körsbärstomater, sockerärtor och jordnötter. Jag gjorde en dressing på pressad lime, rapsolja och salt. Salladen serverade jag i ett blad isbergssallad.

Marinaden på kycklingen var jättegod. Den krispiga salladen till passade jättebra. Jag tror att det här skulle vara en väldigt bra rätt till grillen på sommaren.

onsdag 16 januari 2013

Gröncurrygryta med biff


Ikväll åt vi en gryta med gröncurry och biff. Det var också en ganska enkel rätt att laga.

Jag skivade lövbiff. Sedan fräste jag gröncurrypasta i lite rapsolja och tillsatte en burk med kokosmjölk. När det kokat upp lade jag ner biffen och lät koka tills biffen var genomkokt. Därefter tillsatte jag lite mer kokosmjölk, squash och röd paprika samt lite socker och salt. Det hela fick koka tills squashen fick lagom tuggmotstånd.

Till grytan serverade jag basmatiris och skivad röd chili.

Familjen tyckte väldigt mycket om maten men de tyckte rödcurrygrytan igår var ännu godare.


tisdag 15 januari 2013

Rödcurrygryta med kyckling


Den här maträtten var väldigt enkel och snabb att laga.

Jag började med att koka upp en burk med kokosmjölk. När det kokade blandade jag i tre matskedar rödcurry pasta. När curryn löst sig i kokosmjölken så lade jag ner kycklingbitar som jag lät koka i ett par minuter till de var genomkokta. Då tillsatte jag lite salt och lite socker samt skivade champinjoner, skivad salladslök och bambuskott. Det hela fick koka ytterligare några minuter.

Till grytan serverade jag basmatiris, kokt med citrongräs. Det var gott och det luktade underbart.

Den här maträtten kommer vi absoulut att laga flera gånger. Man kan ju variera den med olika grönsaker.


måndag 14 januari 2013

Pad Thai

Nu ska vi ha thailändsk vecka hemma hos oss. Det känns som evigheter sedan jag hade mat-temavecka så det ska bli riktigt roligt den här veckan.

Jag tillhör inte den stora skara svenskar som varit i Thailand men det finns ju gott om thailändska matställen i Sverige så maten har jag provat flera gånger.

Karaktäristiskt för thailändsk mat är röd- och grön curry, lime, fisksås, kokosmjölk och ris, gärna kokt med citrongräs.

Jag har fått mycket av min inspiration till den här mat-temaveckan från en hemsida som heter "Thailandspecialisten".

Först ut på vår meny blev Pad Thai. Thailands nationalrätt.


Pad thai består av risnudlar, böngroddar, vitlök, ägg, kött (jag använde kyckling), lime och jordnötter. Egentligen ska det vara fisksås också men eftersom jag inte tål fisk så är det ingen bra idé. Fisksåsen ger sälta till maten så jag såg till att salta lite istället.

Det är ganska lätt att laga pad thai. Det svåra är att få nudlarna genomkokta men inte överkokta för då blir det svårt att blanda om maten. Innan man serverar ska man pressa lite lime över maten. Jättegott.

söndag 13 januari 2013

Lakrits

Jag har varit på Lakritsroten i Stockholm.

Lakritsroten är en affär där säljer de lakrits och salmiak i alla dess former.


Det blev ett flertal påsar shoppade. Salmiaktryffeln var helt otroligt god. Det andra var inte heller så dumt.

Men det egentliga syftet med min trip till Lakritsroten var för att köpa saltlakritssirap för att göra egen lakritsglass.

Maken fick en glassmaskin av mig i julklapp. Den ville han ha för att kunna göra mjölkfri glass. Den maskinen lånade jag nu för att göra min glass.

Jag gjorde en vaniljglass och då jag kört den klart i glassmaskinen och hällt över i en plastbehållare ringlade jag saltlakritssirapen över vaniljglassen och ställde sedan in den i frysen.

Jag provade dessutom att göra havtornssorbet. Jag hade lite havtorn kvar i frysen sedan sommaren och mosade de bären, blandade med vatten, vit sirap och gelantin. Efter en sväng i glassmaskinen fick även sorbeten åka in några timmar i frysen.


Så här blev resultatet. Det mesta av lakritsen hamnade i botten men det gick ganska bra att få upp det när jag gjorde glasskulor. Havtornssorbeten och lakritsglassen var en väldigt bra kombo. De smakade jättegott tillsammans.

onsdag 2 januari 2013

Nyårsmat

För första gången sedan min man och jag fick barn var vi ensamma på nyårsafton. Det kändes konstigt men trevligt.

Eftersom jag varit sjuk så åkte vi inte iväg någonstans och då passade det ju bra att göra en lyxig nyårssupé.



Till varmrätt lagade jag tornedo på oxfilé, stekt i min nya grillpanna som jag fick av mig själv i julklapp. Till det gjorde vi potatisklyftor i ugn och hemmagjord bearnaisesås.

Jag hade fått tips på jobbet om hur man får till klyftpotatisen bäst. När man skurit potatisen i klyftor lägger man dem i en bunke, häller över salt, örtkryddor och olivolja. Man blandar därefter runt allt och ställer dem sedan på högkant i långpannan. Stek sedan i 200 graders värme i ugnen tills de får fin färg.


Se så fina de blev!

Till efterrätt gjorde jag en klassiker - Bananasplit. Jag använde banan, vaniljglass, chokladsås och mandelspån som jag rostat i en torr stekpanna. Chokladsåsen brukar min man koka själv, hemligheten är att hälla i lite sirap i chokladsåsen och låta den koka tills den blir seg.


Ser lika gott ut som det smakade.


tisdag 1 januari 2013

Julbestyr

Inför julen gjorde jag en hel del julgodis, både nya och beprövade recept. De här två var nya.

Isrosor:
Smält 100 g kokosfett, ta bort från plattan.. Dela 200 g mörk choklad i mindre bitar och låt smälta med kokosfettet. Riv skalet från en apelsin och blanda i chokladblandningen.
Låt det svalna i rumstemperatur i cirka två timmar. Vispa med elvisp till en fluffig smet.
Spritsa smeten i ischokladformar. Förvara i kylen.

Pepparkakspops:
Mosa en burk pepparkakor. Blanda med en burk Philadelphiaost.
Rulla smeten till bollar. Smält mörk choklad. Rulla bollarna i mörk choklad och låt svalna.
Smält lite vit choklad. Ringla över pepparkakspopsen. Förvara i kylen.

Övriga godissorter var vaniljfudge, chokladfudge, Snickerskaka, dammsugare, chokladbollar, rocky road och Mariannebräck. Vi hade även vanlig gräddkola också, men det är inte med på fotot.

julaftonen hade vi traditionellt julbord med skinka, ägghalvor, jansson och köttbullar. Det kanske inte så traditionella var finsk knackkorv istället för prinskorv, för det tycker min man är godare, samt pomfritt, för det tycker min dotter av någon konstig anledning hör till julbordet. (Jag tackar Viking Line för det!)

Juldagen lagade jag till en kalkon. En fyra kilos fågel grillade jag i ugnen och det tog knappa tre timmar. Jag lade in två citroner och en en stor knippe rosmarin i fågeln. Utanpå strödde jag salt och peppar och öste med margarin. Det blev en väldigt god sås på skyn från kalkonen med smak av citron och rosmarin.

Till kalkonen serverade jag potatis, sås, haricot verts samt hemmagjord rödvinbärsgelé.

annandagen lagade jag revbensspjäll. Jag använde tjocka revbensspjäll som jag kokade i 1½ timme i saltat vatten. Jag testade två olika marinader, en klassisk med soja och honung samt kryddor samt en med lite afrikanska kryddor. När jag marinerat de färdigkokta revbensspjällen lät jag dem grillas i ugnen, 200 grader, i 20 minuter.
Till revbensspjällen serverade jag stekt potatis (kryddad med salt, peppar och paprikapulver) samt en cole slaw på vitkål, morötter och blekselleri. Kryddade gjorde jag med peppar, salt och majonäs.
Den är helt grymt god, den borde ni testa.