Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

söndag 16 december 2012

Jorden Runt

På dotterns initiativ så hade vi jorden runt-tema i december. Vi valde ut våra favoriter från de olika länder vi har haft tema på. Det här var vad vi åt.

Nasi Goreng
En malaysisk maträtt som vi hade under 70-talsveckan. En kyckling- och risrätt som serveras med stekt ägg.

Gyros
Från den grekiska veckan valde vi gyros, en slagt grekisk kebab med fläskkött och grönsaker som serveras i pitabröd.

Yakitori
Yakitori är från den Japanska veckan. Ett grillspett med kyckling, lök och paprika som marineras i yakitorisås. Serveras med ris och sallad.
Friterad kyckling
Innan jag började blogga om mina mat-temaveckor så hade vi italiensk vecka. Den här kycklingen marinerar man i citron, olja och vitlök. Sen friterar man filéerna och serverar med pasta och tomatsås.
Vi kommer troligtvis att ha en italiensk vecka igen till våren, så ni behöver inte vara ledsna över att ni missat den.
Zwiebelrostbraten
Höjdpunkten den tyska veckan var zwiebelrostbraten, stekt nötkött serverad med löksås och stekt potatis.

Pörkölt med galuska
En av favoriterna den ungerska veckan var pörkölt, en köttgryta med paprika och kryddor. Till den serverade vi hemmagjord galuska, en slags pasta.

Kebab
Kebab på libanesiskt vis. Här serverad med potatisklyftor och tsatsiki. Alltid lika gott.

Jag kommer återkomma senare i december  med lite julgodistips. I januari har vi en thailändsk vecka inplanerad. Missa inte det. 

onsdag 5 december 2012

Spisa hos Helena

Spisa hos Helena är en restaurang som ligger på Scheelegatan i Stockholm, mitt emot Rådhuset.
Min väninna hade hört talas om den restaurangen och ville testa den. Jag var inte sen att hänga på.

Restaurangen var jättemysig och stämningen var trevlig. Personalen var glada och väldigt trevliga.

Maten var en glad överraskning. Det var så där gott man förväntar sig när man går ut och äter. Min väninna och jag åt olika rätter men vi var båda väldigt nöjda.

Helhetsbetyget får full poäng. Kan verkligen rekommenderas.

söndag 18 november 2012

Inbakad fläskfilé


På 80-talet var man tokig i att baka in saker i smördegsplattor. Man bakade in oxfilé, fläskfilé och kassler.

Jag bakade in en fläskfilé. Först stekte jag lök och skogschampinjoner, kryddade och lät det puttra lite i oatly i mat. Skogschampinjoner är mörkare i färgen än vanliga champinjoner och är hårdare i sitt kött.
Fläskfilén putsade jag och sedan stekte jag den lite lätt i stekpanna med salt och peppar.
Jag tog sedan tre smördegsplattor och kavlade ut dem till en lång smördegsplatta. Först lade jag på svampröran på smördegsplattan och sedan fläskfilén. Jag rullade ihop allt till ett paket och "limmade" ihop det med penslad äggula.

Paketet ställde jag sedan in i ugnen och lät det grädda i 180 grader tills innertemperaturen visade 74 grader. Det gick ganska fort.

Maträtten var ganska god men inte det godaste jag ätit. Sonen som vanligtvis älskar fläskfilé tyckte jag hade förstört köttet.

Jag fick besök senare på kvällen så jag valde att baka kakor att bjuda på istället för efterrätt. Annars hade jag några förslag på efterrätter som passar en 80-talsvecka: Bananasplit, chockladfondue eller marängsviss. Marängsviss åt vi alltid när vi var på kalas hos varandra i mellanstadiet.

80-talsveckan har varit en intressant vecka med några nya bekanskaper. Barnen tjatar redan om att jag måste göra köttfärsfylld långfranska igen. Det tyckte de var det godaste på hela veckan. Jag kan hålla med dem men kycklingrulladerna kom inte långt därefter.


lördag 17 november 2012

Rostbiff och potatissallad


Det var populärt att äta rostbiff och potatissallad på 80-talet, så även i min familj. Här har jag lagat min egna potatissallad (se recept under Tyskland-veckan). Till rostbiffen och potatissalladen åt vi körsbärstomater och baguettbröd. Trevlig lördagsmat.

När jag var barn jobbade min mamma i charken på Epa (som det hette innan Åhléns). Där fick hon förmånligt köpa den sista "snutten" av rostbiff, skinkor och korvar som hon tog hem till familjen. Hade vi riktig tur så köpte hon även Pommes Pinnes som då gick att köpa på lösvikt i charken. Jag fick därför smaka väldigt många olika charkprodukter och min favorit var salamin Oxbotten. Jag undrar om den finns kvar än.


fredag 16 november 2012

Tacos


Första gången jag åt tacos var 1985 på en klassträff. Då tyckte jag bara det var konstig mat.
Andra gången jag åt tacos var när jag var au pair i Tyskland 1987. Då började jag gilla tacos.
Under åren har vi lagat mycket tacos i familjen. För mycket tacos. Därför sa jag i början av detta år att jag aldrig i mitt liv skulle göra tacos igen. Ville barnen ha tacos fick de laga det själv.

Ikväll bröt jag det löftet. För 80-talsveckans skull. Men vi åt det på det sätt som jag åt det första gången - med hårda skal. Hårda hopplösa skal där all mat rinner ur och bröden går sönder och man har mer mat i handen än i munnen. Men det var rätt gott faktiskt. Fast nu är det sista gången på riktigt jag lagar tacos.

torsdag 15 november 2012

Kycklingrullader


Kycklingrullader hör ju inte till de vanliga klassikerna från 80-talet som man får fram då man söker på internet. Men jag har en vän som påstår att rullader var inne och då speciellt kycklingrullader. Jag kan inte komma ihåg att jag ätit kycklingrullader någon gång.

80-talsmat eller inte så tyckte jag det var värt laga. Jag gjorde en variant av Mannerströms kycklingrullader. Jag fyllde kycklingen med bacon, champinjoner och persilja. Först fick rulladerna lite stekyta och sedan fick de puttra i kycklingfond och oatly imat. Eftersom min man inte tål mjölk är jag evigt tacksam till att oatly imat finns. Det blir en jättegod smak på maten och jag saknar inte grädde alls.

Jag lät några morötter koka med och sist redde jag av såsen med lite maizena. Den här maträtten fick högsta betyg av maken och mig men barnen tyckte bara maten var okej.


onsdag 14 november 2012

Spaghetti Carbonara


Någonstans på internet hittade jag en uppgift om att Spaghetti Carbonara var inne på 80-talet. Så det fick ingå i min 80-talsvecka.

Så här gör jag min Spaghetti Carbonara:

500 g spagetti
4 ägg
4 msk Oatly i mat
50 gram riven herrgårdsost
50 gram riven parmesanost
3 paket bacon
salt och peppar

Koka pastan enligt förpackningen.
Vispa ihop ägg, Oatly och ost. Krydda med salt och peppar.
Tärna bacon och stek det knaprigt.
När pastan är färdigkokt häller man av vattnet och lägger tillbaka pastan i kastrullen.
Häll över bacon och ostsås. Rör om tills osten smält.
Servera

Det går att ha grädde istället för Oatly, annan ost istället för herrgårdsost och pancetta istället för bacon.


tisdag 13 november 2012

Kyckling sweet and sour


På 80-talet blev det nytt att laga kyckling i sweet and sour-sås. Jag åt det första gången när jag var au pair i Tyskland 1987. Sedan åt jag det på restaurang. Sen kom ju Uncle Bens såser så då kunde jag laga det själv (jag var inte mycket för matlagning än då).

Den här gången lagade jag maträtten från grunden. Stekte först kycklingbitarna och sedan wokade jag lök, vitlök, paprika och ananas. Såsen gjorde jag på vitvinsvinäger, socker, soja och spadet till ananasen. Kycklingbitarna lades tillbaka och det hela fick puttra en stund i wokpannan innan jag serverade med ris. Det smakade inte som Uncle Ben, men gott var det. Familjen höll med.


måndag 12 november 2012

Fylld långfranska


Den här veckan tänkte jag ha en 80-talsvecka. Jag har ju kört 60-tal och 70-tal tidigare och nu var det dags för 80-tal. Precis som de tidigare gångerna har det varit svårt att hitta vad som var exakt typiskt för 80-talet, åsikterna går isär på internet om när vissa maträtter blev populära. 80-talet kommer jag ju faktiskt ihåg och även lite av vad vi åt. Min pappa envisades alltid med att laga mat i lergryta på söndagarna. Jag avskydde det. Det spelade ingen roll vad han stoppade i den där grytan, allt smakade likadant. Och det var inte gott. Därför tänker jag inte laga något i en lergryta denna vecka. Men jag har plockat ihop en meny blandat på vad jag hittat på internet och maträtter som var nya för mig på 80-talet.

En rätt som jag aldrig har provat på tidigare men som jag förstått att en del människor åt på 80-talet är fylld långfranska. Det fick bli veckans första maträtt.

Jag stekte köttfärs med champinjoner och lök. Sedan tillsatte jag kryddor och krossad tomat som fick puttra tillsammans i ett par minuter. Under tiden skar jag av toppen på en franska på längden och gröpte ur brödet. När köttfärsen var klar vände jag ner brödsmulora i grytan. Köttfärsblandningen hällde jag sedan ner i det urgröpta brödet och toppade med lite ost. Det fick sedan gratinera i 200 graders värme i 15 minuter.

Till den fyllda långfranskan serverade vi en sallad. Det var förvånandsvärt gott. Varken jag eller familjemedlemmarna hade förväntat oss det. Kanske blir det en ny favorit?


söndag 28 oktober 2012

Afrikansk köttgryta


Idag hade vi final på den afrikanska veckan och jag lagade en köttgryta som jag hittat som recept på en blogg för ett år sedan. Jag använde högrev som kött och kryddade med lök, röd chilipeppar, curry och paprikapulver. Köttet och kryddorna fick koka i nästan två timmar tillsammans med fond och vatten. Jag redde av grytan mot slutet med lite maizena.

Till grytan serverad jag både ris och fu fu (uttalas foo foo). För några år sedan blev jag bjuden på mat hos några personer från Nigeria och då åt vi fu fu men jag har tidigare aldrig lagat det förrän idag. Jag köpte färdigt pulver på Taj Mahal i Stockholm och lagade enligt bruksanvisning. Det smakar inte så mycket men det används till att äta grytor genom att forma en bit av degen till en sked som man föser upp maten på och stoppar sedan i munnen. Proceduren ska göras utan att man själv eller bordet blir kladdigt.

Jag kokade även ris till maten eftersom jag misstänkte att vi ovana svenskar skulle ha svårt att äta fu fu:n. Och det hade vi. Vi gav alla upp efter ett tag och åt ris till grytan istället. Men grytan var helt otroligt god, som det mesta denna vecka.


På söndagar brukar jag alltid laga efterrätt. Afrikaner äter sällan efterrätter eller kakor/godis. Oftast äter de frukt efter eller till maten så därför tärnade jag upp lite olika frukter. Men svenskar som vi är serverade jag även glass till.

Jag har haft en jättetrevlig matvecka med gamla och nya favoriter. Att laga afrikansk mat kan jag verkligen rekommendera. Det är både gott och nyttigt.


lördag 27 oktober 2012

Chicken Yassa

För några år sedan fick jag lära mig att laga Chicken Yassa av en vän som kommer från Gambia. Sedan dess har vi ätit maträtten ett par gånger om året hemma hos oss.

Det tar ganska lång tid att laga och det krävs planering. Afrikansk mat är ofta vällagad eftersom de oftast äter lagad mat endast en gång per dag och då lägger de ner mycket arbete på det. Till frukost brukar de ofta äta rester från gårdagens middag och under dagen äter de oftast färsk frukt. I alla fall de som arbetar på fälten, i staden kanske det är annorlunda.

Dagen innan gör man en fyllning till kycklingen på persilja, vitlök och kryddor som mortlas till en massa. Man skär sedan ett hål i kycklingköttet som man fyller med massan. Därefter gör man en marinad på vitvinsvinäger, senap och kryddor som kycklingen får ligga och dra i tills nästa dag. Sedan skivar man sex stora lökar och lägger även dem i en marinad på vitvinsvinäger, senap och kryddor.

Dag två kokar man tärnad palsternacka och morot samt gröna ärtor. Det blandar man sedan med kokt jasminsris och lägger i en skål.


Därefter lägger man på den marinerade löken som man har kokat kraftigt tillsammans med buljong och vatten tills vätskan nästan helt reducerats och blivit simmig.


Sist lägger man på kycklingen som tillagats i ugn tills de är klara. Garnera med tomater och persilja.

Den här maträtten brukar vi äta med fingrarna precis så som vår vän från Gambia har lärt oss. På något konstigt sätt är det godare att äta med fingrarna. :)

Det finns regler kring hur man äter med fingrarna har vi fått lära oss. Man får inte nudda tungan med fingrarna när man äter och man får absolut inte slicka fingrarna förrän man har ätit klart. Istället gör man en boll av maten och lägger den försiktigt på tungan. Man får bara äta på sin sida av skålen, att sträcka sig till andra sidan är tabu. Hustrun brukar dela köttet i lagom stora bitar till sin make för att visa respekt mot mannen som jobbar och försörjer familjen. Är de ett stort sällskap sitter männen för sig och kvinnorna för sig. Även barnen har sin egen skål de äter ifrån.

fredag 26 oktober 2012

Kyckling- och kokosgryta från Tanzania


Det här receptet hittade jag på alltommat.se för ett år sedan. Sedan dess har jag lagat den flera gånger. Det är gott som godis att äta den här grytan. Det är min dotters absoluta favorit.

Den är enkel att göra också. Man steker lök, vitlök och kycklingbitar och lägger därefter över allt i en gryta. Tillsätter kryddor som salt, kardemumma och färsk ingefära. Grytan får sedan koka tillsammans med krossad tomat, kokosmjölk och mango chutney. Smaka av med piri piri-sås till lagom styrka. Efter 15 minuter är grytan klar.

Till grytan serverade jag ris, chapatibröd, kokosflingor och tärnad mango.


torsdag 25 oktober 2012

Kryddig kycklinggryta från Afrika


På alltommat.se hittade jag det här receptet.

Jag marinerade kycklingfilé i lök, vitlök, mald kryddnejlika, mald svartpeppar och soja. Det fick stå och dra en stund medan tomatjosen kokade upp. Jag tog nästan dubbelt så mycket tomatjos mot vad som stod i receptet eftersom jag älskar sås. När tomatjosen kokade hällde jag ner kyckling och marinaden. När det kokat upp lät jag det koka i 15 minuter. Sist redde jag av såsen med lite idealmjöl.

Till grytan serverade jag ris och chapati-bröd som jag bakade själv. Det är väldigt enkelt att göra.
2 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
2 msk matolja
1 tsk salt
2½ dl vatten.
Blanda allt till en fin deg.
Låt vila i cirka 15 minuter.
Dela i 12 delar och kavla ut varje del till en tunn kaka.
Stek i en torr stekpanna utan smör eller olja tills den får färg.
Låt vila mellan bakdukar tills det är dags att äta.

För mig som älskar tomat var det här veckans hittills godaste maträtt. Alla i familjen åt med god aptit.

onsdag 24 oktober 2012

Marockansk lammgryta


På receptcentralen.se hittade jag ett recept på Marockansk lammgryta som lät intressant. Den har jag inte lagat tidigare.

Man steker lammbitar i olivolja tillsammans med spiskummin och koriander tills det får lite färg. Därefter steker man tärnad vitlök, paprika, aubergine samt skivad purjolök. Allt läggs i en gryta och man tillsätter krossade tomater, vatten och fond samt lagerblad och kanelstänger. Grytan får sedan koka i 45 minuter. När grytan kokat klar tilsätter man stora vita bönor och Oatly iMat. Sist smakar man av med flytande honung samt salt och peppar.

Jag var lite tveksam till den här grytan eftersom att jag inte är så förtjust i lammkött, men den var helt otroligt god. Maken kunde nästan inte sluta äta. Barnen tyckte också om den. Kanske hade det varit bra att ha bröd till grytan så att man får upp all god sås.


tisdag 23 oktober 2012

Harissakyckling


Idag lagade jag något riktigt gott. Harissa är en krydda som är vanlig i norra Afrika. Jag gick till affären Pulsen i Flemingsberg och frågade om de hade harissa. De brukar ha ett väldigt stort utbud på utländska matvaror. Men tyvärr hade det inte det. Eftersom att jag hade bestämt mig för att göra harissakyckling fick jag göra egen harissa. Jag hittade ett recept på en utländsk hemsida. Man gör harissa på torkad röd chili, olivolja, vitlök, salt, peppar och koriander. Man skulle använda en matberedare stod det i receptet men en sådan har jag inte. Ni läste rätt, jag har ingen matberedare, har aldrig haft, kanske aldrig skaffar. Istället så mortlade jag allt till en fin pasta.

Min harissa blev jättestark. Vet inte om den ska vara det eller om jag gjorde något fel. Så istället för 4 msk till kycklingen så använde jag 1 msk och det blev så starkt att maken och dottern satt och flämtade. Sonen tycker aldrig att något är för starkt. Vi hade dessutom en afrikan på besök kvällen till ära. Han tyckte inte heller att det var speciellt starkt. Jag tycker att det var lite starkare än lagom.

Receptet på harissakycklingen hittade jag på receptcentralen.se. Kycklingen skulle gnidas in med harissa blandad med flytande honung. Sedan skulle man steka kycklingen i en stekpanna och därefter efterstekas i ugn cirka 20 minuter, 200 g. Till kycklingen gjorde jag bulgur kokad med lite av harissan samt gröna ärtor.

För att få lite mildare smak på maten gjorde jag en ananassalsa. Den har jag gjort tidigare och den är grymt god. Ni måste testa. Receptet hittade jag en gång för flera år sedan i ett matblad från Coop. Man hackar 1 ananas, 1 röd chili (utan kärnorna), 1 knippe koriander, 3 vitlöksklyftor, salladslök eller purjolök. Sist tillsätter man 1 dl mango chutney och smakar av med 1 msk vitvinsvinäger, salt och peppar. Låt det stå kallt tills det är dags att servera.

Maten ikväll var en hit. Alla älskade det. Sådana kvällar är det extra roligt att laga mat.

måndag 22 oktober 2012

Bobotie

Den här veckan ska jag laga afrikansk mat. Jag har lagat afrikansk mat tidigare och under veckan kommer jag bland annat laga min och dotterns favoriter. Vi har en del afrikanska vänner och har fått lära oss några maträtter från dem. Jag kommer även att laga några maträtter som jag hittat på internet. Jag börjar med en sådan rätt.

Bobotie är en sydafrikansk rätt. Jag hittade receptet på alltommat.se De var enkel att laga.
Man börjar med att steka lök, vitlök och grön chili. Man kryddar med curry, lagerblad och kryddpeppar. Man avslutar med att låta lökblandningen koka några minuter med socker och vitvinsvinäger. Blandningen häller man ner i mald köttfärs tillsammans med salt och mald koriander. Det luktar väldigt gott. Man har även uppblött bröd i köttfärsblandningen.
Köttfärsblandningen trycker man sedan ut i en smörad form och gör en äggblandning som man har på toppen. Jag gjorde äggblandningen på ägg, vatten och oatly i mat samt lite salt. Det skulle stå i ugnen 40 min.

Till bobotien så tärnade jag morot som jag lät koka med jasminris. Vi serverade med grönsaker och ananas.
Alla i familjen gillade maträtten. Vi kommer säkert laga den igen.

torsdag 18 oktober 2012

Efterrätter, godis och snacks i USA

Den absolut vanligaste efterrätten vi fick i USA var chocolat chip cookie. De här har jag bakat själv med vit choklad men det är vanligare att vi fick med mörk choklad.

Ibland fick vi brownie till efterrätt. Det är som kladdkaka ungefär, fast inte lika kladdigt. Här är den toppad med grädde och chokladsås. Sliskigt och gott.


På bufféer fanns alla möjliga sorters efterrätter. Här provar vi glass och chokladpudding. Apelsinsorbet samt persikopaj. Allt var tyvärr väldigt gott.


På en annan buffé testade jag frukt, ost och kex och kanelbulle. Alla kanelbullar i USA är toppade med glasyr.


Det finns många glasscaféer i USA. Den här glassen åt vi strax utanför Salt Lake City. Caféet drevs av en familj och det var lång kö fast det var mitt i veckan. Det var omöjligt att få i sig hela den här glassen. I USA vet de inte vad lagom är. Men de vet hur god glass ska smaka.


Munkar kan de i USA. De finns i alla olika möjliga färger och smaker. Alla är läskigt goda. Om man gillar munkar så får man inte missa att äta det på sin USA-resa. De här köpte vi i en mataffär där de tillagades på plats.


I Draper, Utah, ligger affären "Sweet tooth fairy". Hon som driver affären har vunnit ett pris i en baktävling nyligen så hon är känd över stora delar i USA. Jag kunde ju inte bara gå förbi den affären! Efter mycket funderande valde jag denna söta muffin. Den var både fin och god. Gå gärna in och googla på affären och få inspiration.


Popcorn är snacks nr 1 i USA. Helst ska de ätas på bio och då med refill så klart. Är man mer sugen på popcorn går man helt enkelt ut mitt i filmen och fyller på. Visste ni förresten att man får ta med sig mat in på bio i USA? Helsnurrigt. Men åter till popcornen. Popcornen ovan köpte jag i Chicago. Det är en specialare som jag förstod endast finns där. Det är popcorn där en del är kryddade med ost och en del med kola. En riktigt bra kombination om ni frågar mig. Men barnen gillade det inte. Tur för mig, för då fick jag allt.


Till sist köpte jag lite godis till barnen. Egentligen har de inte så mycket godis som mina barn gillar men de här tre sorterna har de fattat tycke för. Och jag ska väl erkänna att jag gillar dem också.

onsdag 17 oktober 2012

Middag i USA

Har ni tröttnat än på USA? Det har inte jag . Nu har jag kommit fram till middag. Många buffér har vi varit på. I USA älskar de bufféer. Och de är stora, större än Finlandsfärjornas. Och det finns allt man kan tänka sig.


Det finns en buffékedja som heter "Golden Corral" och där var hela busslasten och åt. Jag prövade först lite typiskt amerikanska saker som nachos med smält cheddarost, macaroni and cheese samt jello. Det godaste var majschipsen med ostsåsen på. Sen tog jag några säkra kort som stekt kött, pommes och champinjoner. Det bruna som ligger på champinjonerna är hemlagade chips. Riktigt goda faktiskt.


På Town Buffé i staden Mentor i Ohio åt jag den godaste "steak" jag någonsin ätit. Jag backade till och med. Den bakade potatisen var också perfekt.


På Old Nauvvo Hotel åt jag rostbiff och någon slags potatisgratäng. Jättegott det med. Som ni märker höll jag mig till säkra kort. Borde kanske varit lite mer modig och provat saker jag inte smakat tidigare.


En pastabuffé var vi på och där tog jag penenpasta med köttbullar och tomatsås. Tyvärr ganska smaklös. Men brödet var jättegott. Faktiskt har allt bröd varit väldigt gott som man fått till maten. Jag fick några recept så jag ska prova att baka själv.


En buffé på Nauvoo Inn. Kycklingen var god men den här pastan var lika tråkig som den ovan. Längst fram på tallriken ligger två minikorvar inbakade i majsmjöl. Ganska goda faktiskt.


Vi har vänner i USA som är veganer. Det finns ett stort utbud om man är vegan i USA. Vi fick två olika sorters potatis, en lila sort och en med rött skal. Till det gröna bönor (som inte var överkokta) och något som skulle likna kyckling. Det var förvånansvärt gott. Man skulle nog överleva om man var tvungen att bli vegan. Funderar faktiskt allvarligt på att ha en veganvecka för att testa. Jag återkommer om det.

Men först återkommer jag i morgon med efterrätter.


tisdag 16 oktober 2012

Lunch i USA


När vi var på gruppresan i USA fick vi inte mycket möjlighet att välja mat själva. Men det här åt maken och jag på en restaurang högst upp i en byggnad med utsikt över hela Salt Lake City. "The Garden" hette restaurangen.
Maken åt en smörgås och jag åt en pasta. Till smörgås i USA får man alltid chips. Chips känns ju inte riktigt som mat för en svensk, men det var gott. Så klart. Pastan var det god smak på och den var inte överkokt men det saknades lite salt och peppar.

Smörgås är vanligt att äta som lunch i USA och inte lagad mat som vi gärna äter i Sverige. På gruppresan fick vi flera gånger smörgås från Subway. Med tillhörande chips så klart.


Soppa är också vanlig lunchmat. Till soppan brukar man få kex. Det här var en broccolisoppa kryddad med Pepper Jack cheese. Det var en riktigt lyckad kombination. En av de godaste soppor jag ätit faktiskt. Den serverades på Old Nauvoo Hotel i Illinois.



På flygplatsen i Atlanta åt maken hamburgare och jag åt kycklingvingar. Det var otroligt hög standard på maten med tanke på att det var en flygplats. Egentligen skulle man doppa kycklingvingarna i blue cheese-dressing också. Men det var kladdigt nog tyckte jag och gott var det så inga andra smaker behövde tillsättas. Vi var mycket nöjda både maken och jag.

Snabbmat är populärt när som helst på dagen i USA, så även till lunch. Kentucky Fried Chicken åt vi till makens lycka en dag. Och en annan dag åt vi hamburgare.

En dag var vi på "Pizza Pie Café". Där hade de buffé med pasta, pizza och sallad. Jag höll mig till pizzan, den var flottig och god. De hade dessutom efterrättspizzor (!) Helt nytt för mig men oj vad gott. De hade olika smaker såsom kanel, hallon, äpple, pumpa och oreo. Oreos är kakor som är populära i USA. Det blev min favorit som efterrättspizza och jag grämer mig lite att man inte kan köpa den i Sverige. Fast det kanske är tur, med tanke på vikten.


En dag tog vi en tur på Mississippifloden i en flodbåt. Där på båten bjöd de på lunch. Det blev kalkon, potatismos, sås och gröna bönor. Det gul-beiga till höger är fyllning till kalkonen. Man gör tydligen fyllningen bredvid nuförtiden fick jag mig förklarat.

Potatismos med sås och övrekokta gröna bönor fick vi oräkneligt många gånger på vår resa. Amerikaner verkar älska det. Det var inte bara på restauranger utan även hemma hos vänner. Mina barn hade älskat det men jag tycker ju som bekant om att tugga min mat :)