God Jul önskar jag och barnbarnet!
Veckans tema:
PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE
tisdag 16 december 2014
söndag 7 december 2014
Carapulcra
Carapulcra
Carapulcra är en potatis- och fläskgryta med jordnötssås. Man använder torkad potatis i receptet och det hade jag först svårt att hitta men i en specialaffär i Kista lyckades jag till slut, med hjälp av en annan kund i affären, hitta en påse med torkad potatis.
Ingredienser:
400 g torkad potatis
1 kg benfritt fläskkött
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
½ dl rödvinsvinäger
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 msk aji panca
2 msk aji mirasol
2 dl vitt vin
2 liter köttbuljong
45 g torra kex
100 g jordnötter
Tillagning:
- Torrstek den torkade potatisen i 5 min, men låt den inte bli bränd. Lägg potatisen i en skål och täck med vatten. Låt stå och dra i 30 minuter.
- Skär köttet i 2x2 cm stora bitar. Gör en marinad på vitlök, spiskummin, rödvinsvinäger, salt och peppar. Låt stå och dra i 30 minuter.
- Stek köttbitarna tills de är jämnt stekta. Lägg dem åt sidan.
- Lägg aji panca och aji mirasol i grytan och låt puttra några minuter. Tillsätt det vita vinet och koka upp.
- Tillsätt de torra kexen, den avrunna potatisen och köttet. Häll på buljongen och låt koka i cirka två timmar tills kött och potatis är mjukt.
- Hacka eller mixa jordnötterna och tillsätt i slutet av kokningen.
- Servera grytan med basmatiris.
Vi tyckte grytan såg lite tråkig ut men smakerna var inte tråkiga alls. Den torkade potatisen och alla kryddor smakade riktigt gott tillsammans. Även denna rätt var ganska stark i smaken men mycket god.
Suspiro a la Limena
Till efterrätt lagade jag Suspiro a la Limena. Det var svårt att hitta en efterrätt att laga för det finns så många bra efterrätter från Peru. Men jag valde till slut denna.
Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk, sockrad
1 burk kondenserad mjölk, osockrad
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
2 äggvitor
2½ dl florsocker
kanel till garnering
Tillagning:
- Vispa ihop den kondenserade mjölken, vaniljsockret och äggulorna i en kastrull. Låt det koka upp och sjuda tills det blir tjockt, cirka 30 minuter.
- Häll upp i serveringsskålar.
- Vispa äggvitor och florsocker till ett hårt skum.
- Spritsa på toppen i serveringsskålarna.
- Låt dem stå i kylskåp minst 3 tim före servering.
Den här efterrätten smakar ungefär som kola med maräng. Den var väldigt söt och mäktig men den var supergod. Jag hittade inte osockrad kondenserad mjölk i affärerna så jag tog två burkar sockrad. Det gjorde säkert att det blev lite sötare än tänkt.
Nu är jag klar med den peruanska veckan och både jag och familjen är nöjda. Vi kan verkligen förstå att Peru är ett av de tre bästa matländerna i världen.
Och tack Franchesca för all hjälp i förberedelserna inför denna vecka!!!
Arroz con pollo
Arroz con pollo med papas a la huancaina
Till lördagen lagade jag kyckling med ris. Kycklingen fick först koka i buljong smaksatt med bland annat koriander. När kycklingen var klar kokade man riset i buljongen för att ta tillvara smakerna.
Jag hittade ett recept på svenska till den här maträtten som ni hittar HÄR
Till maträtten lagade jag en sås som rekommenderades och som heter papas a la huancaina. Den består av kondenserad mjölk, kex, fetaost och kryddor.
Även det receptet hittade jag på svenska HÄR
Maträtten smakade mycket koriander men var även ganska stark då man ska ha både aji amarillo och spansk peppar. Men det var riktigt gott. Såsen tyckte jag inte var så god när jag smakade på den men tillsammans med maten passade den jättebra. En maträtt som jag kan rekommendera. I alla fall till de som tycker om koriander.
söndag 30 november 2014
Aji de Gallina
Aji de Gallina
Aji de Gallina är en kycklingrätt från Peru som är ganska känd i Sverige. I originalreceptet ska det vara en hel kyckling samt kondenserad mjölk men jag använde kycklingfilé för att det skulle gå snabbare samt oatly imat för att göra det mjölkfritt.
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
½-1 gul lök
1 morot
2 klyftor vitlök
1 liter kycklingbuljong
1 skiva formbröd utan kanter
2 dl oatly imat
1 dl riven parmesanost
1 dl valnötter
2 klyftor vitlök
½-1 gul lök
2 tsk aji amarillo
2 tsk gurkmeja
4 hårdkokta ägg
1 dl svarta oliver
Valnötter
Tillagning:
- Koka kycklingfilén i buljongen tillsammans med lök, morot och vitlök.
- Blanda ihop formbröd, oatly imat, parmesanost, valnötter, och mixa ihop till en smet. Ta lite av buljongen från kycklingen om den blir för trögflytande.
- Stek hackad gul lök och vitlök. Stek mjuk i olja.
- Dela kycklingfiléerna till mindre bitar. Lägg ner i stekpannan tillsammans med löken.
- Tillsätt aji amarillo, gurkmeja och brödblandningen. Spä med buljong till lagom konsistens.
- Låt puttra cirka 5 minuter.
- Servera med ris, ägg, oliver och valnötter.
Till maten serverade jag Inca Kola. En läskedryck från Peru. Några av oss tyckte det smakade energidryck men jag tyckte det smakade geléråttor. Den var väldigt söt, jag tror inte att jag kommer dricka den igen.
På söndagen tog jag paus från Peruveckan eftersom det var kåldolmens dag. Men jag återkommer nästa helg med ytterligare recept från Peru.
lördag 29 november 2014
Anticuchos
Anticuchos - peruanska spett
Ingredienser:
500 g nötkött
½ dl rödvins vinäger
2 klyftor vitlök, pressad
2 tsk aji amarillo
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk mald kummin
½ tsk gurkmeja
Tillagning:
- Skär köttet i små fyrkanter 2x2 cm.
- Gör en marinad på kryddorna. Låt stå i cirka 1 timme.
- Trä upp köttet på grillspett.
- Grilla spetten på grill eller i grillpanna 3 min på varje sida.
- Servera med potatis och grönsaker.
De här spetten hade jättegod smak. Vi tyckte de var lite starka så man kan nog ta lite mindre mängd aji amarillo om man vill ha mildare smak. Vi tyckte alla att detta passade väldigt bra som fredagsmiddag.
torsdag 27 november 2014
Papa rellena med salsa Criolla
Papa rellena
Papa rellena betyder fylld potatis. Den här maträtten liknar lite kroppkakor fast man steker dem istället för att koka dem.
Först steker man nötfärs och gul lök. Sedan tillsätter man hackat kokt ägg, hackade oliver, russin och persilja. Man kokar separat potatis som man pressar när de kokat färdigt. I potatisen blandar man vetemjöl och ägg till en smet. Sist gör man bollar av potatismoset, gör en grop i den och fyller med cirka 1 msk köttfärsblandning. Vik in fyllningen och rulla potatisbollen i uppvispat ägg och sedan i vetemjöl. Stek till den får fin färg.
Till potatisbollarna serverar man salsa criolla, en sallad gjord på röd lök, tomater, morot, hackad koriander samt kryddar med olivolja, pressad citron, salt och peppar. Låt stå och dra minst en timme innan servering.
Vi tyckte alla om maten men jag tyckte det var lite kladdiga att göra. Dock väldigt spännande att prova på.
tisdag 25 november 2014
Causa Rellena
Idag lagade jag peruansk potatissallad. Det är en kall maträtt gjord på potatismos och tillbehör.
Man kan göra den här rätten på flera sätt och med olika tillbehör. Vanligast är en fyllning eller topping med tonfiskröra. Man kan göra den på olika sorters potatis eller på samma sort. Vanligast är att man använder blå Kongo och Yukon Gold för att få färg på maträtten. Men det är svårt att hitta i Sverige. Man kan göra den med bara potatis eller varva den som jag försökte mig på att göra. Fast det var svårt att få raka fina kanter som nybörjare. Hade nog behövt lite bra tips.
Causa Rellena var väldigt gott. Jag kan tänka mig att det är en perfekt maträtt en varm sommardag.
Causa Rellena
Man kan göra den här rätten på flera sätt och med olika tillbehör. Vanligast är en fyllning eller topping med tonfiskröra. Man kan göra den på olika sorters potatis eller på samma sort. Vanligast är att man använder blå Kongo och Yukon Gold för att få färg på maträtten. Men det är svårt att hitta i Sverige. Man kan göra den med bara potatis eller varva den som jag försökte mig på att göra. Fast det var svårt att få raka fina kanter som nybörjare. Hade nog behövt lite bra tips.
- Koka potatisen och pressa den. Till fyra potatisar blandar man 1 tsk aji amarillo, 1 tsk salt, saften av en lime och 3 msk olivolja. Låt stå i kylen tills det blir kallt.
- Till ena lagret gjorde jag en röra på 150 g rökt hackad skinka, ½ hackad rödlök, 1½ hackat ägg och en stor sked majonnäs. Krydda med lime, salt och peppar. Låt stå i kylen och svalna.
- Till det andra laget mosade jag 1½ avokado lätt och kryddade med salt och lime.
- Varva potatis och röra/avokado.
- Garnera potatistårtan med t ex ägg, avokado, paprika och röran.
Causa Rellena var väldigt gott. Jag kan tänka mig att det är en perfekt maträtt en varm sommardag.
måndag 24 november 2014
Lomo Saltado
Vidare anses det peruanska köket vara ett av de mest varierande och originella i världen med inspiration från inkariket, Amazonas, Spanien, Afrika, Frankrike, Japan och även Italien vilket har lett till en matkultur från "fyra kontinenter i ett enda land".
Peru har t ex 2000 olika soppor och mer än 250 traditionella efterrätter. I Peru finns också cirka 5000 olika potatissorter, en del importerade, en del förädlade, men man räknar med att 2500 sorter har sitt ursprung från Peru.
Pga min fiskallergi kan jag inte laga den mest kända maträtten från Peru som heter ceviche. Den tillagas med färsk vit fisk som marineras med lime och kryddas med koriander, salt, röd lök och glutamat. Cevichen är den maträtt som har fått mest spridning internationellt.
Det har varit svårt att välja sju maträtter bland alla spännande maträtter jag hittat men jag fick hjälp med tips av en vän med rötter från Peru. Ikväll börjar jag med en maträtt som heter Lomo Saltado.
Lomo Saltado
Ingrdienser:300 g nötkött (jag använde utskuren biff)
2 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
1 röd lök
1 tomat
1 salladslök
Färsk koriander
1 lime
1 kg pommes
Sås:
2 msk soja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk aji amarillo
2 tsk ostronsås
- Tillaga pommes. Förbered under tiden de andra ingredienserna.
- Finhacka vitlök och ingefära. Hacka koriander. Skär salladslöken i skivor. Klyfta tomaten och rödlöken.
- Blanda ihop ingredienserna till såsen.
- Skär köttet i strimlor och salta dem. Stek i het stekpanna cirka 1 minut tills köttet fått färg.
- Tillsätt vitlök och ingefära. Stek i cirka 30 sekunder.
- Tillsätt lök och tomater. Stek i cirka 30 sekunder.
- Tillsätt pommes och sås. Stek i cirka 30 sekunder.
- Stäng av värmen och blanda i salladslök och koriander. Pressa över saften från en lime.
- Servera maten genast.
I kväll var familjen överens om att maten var jättegod. Det här kan vi alla tänka oss att äta igen. En bra start på den peruanska veckan.
söndag 23 november 2014
Dotterns bröllop
I början av november gifte sig min dotter. Det var en gråmulen dag i Småland men glädjen och feststämningen var på topp. Det var ett litet bröllop med endast 30 inbjudna gäster men det var en vacker vigsel och en mycket trevlig fest. Brudparet var mycket nöjda med sin dag. Och jag tycker att fotona blev förvånansvärt bra i det tråkiga och disiga vädret.
En segergest med brudbuketten
Du & Jag
En öm puss
En skämtsam bild
Min vackra dotter
Min favoritbild
Vackert vid ån
lördag 22 november 2014
Knyt slipsen
Min son har givit ut en bok via bokförlaget Ordalaget. Den heter "Knyt slipsen" och är en bok med beskrivning och fotografier av 30 olika sätt att knyta slipsknutar. Han har själv ritat beskrivningarna, tagit fotografierna (där han lånade sin lillebrors hals) samt skrivit lite om varje knut.
Jag är självklart väldigt stolt över min son.
Boken går att köpa i bokhandeln samt på internet.
Så här ser boken ut. Lillebror är väldigt stolt att få ha sin hand med på omslaget.
lördag 1 november 2014
Bråda dagar
Om en vecka så gifter sig min dotter. De växer upp så fort, barnen.
Läget är under ganska bra kontroll men det är mycket kvar att fixa.
Från fotosessionen till inbjudningskorten.
måndag 27 oktober 2014
Tacksägelsemiddag
Den andra söndagen i oktober infaller tacksägelsemiddagen. Förra året började vi med en ny tradition i vår familj, att bjuda hem barnen med sina respektive och de respektives föräldrar.
Det här bjöd jag på i år.
Det här bjöd jag på i år.
En slags ratatouille-gratäng toppad med köttbullar.
(Recept finns under min kurdiska vecka.)
Kycklingfilé som var fylld med fetaost och soltorkad tomat
samt inlindad i bacon.
Favorit från förra året kokta kalla rödbetor toppade med smulad fetaost.
Ännu en favorit från förra året, haricote verts toppade med stekt lök och bacon.
Egenodlad potatis.
Hemlagad saft gjord på rabarber och björnbär.
Till efterrätt bjöd jag på trifle.
(Recept hittar ni under min brittiska vecka.)
Gästerna var mycket nöjda med maten på årets tacksägelsedag. Vi hade en mycket trevlig eftermiddag/kväll där vi även fick dela med oss om vad som vi var mest tacksamma över.
De flesta var tacksamma över familjemedlemmar men några var även tacksamma över mat och chips och annat som gör livet glatt. Det finns mycket att vara tacksam över.
lördag 18 oktober 2014
Dublin coddle
Den klara favoriten den irländska veckan var Dublin coddle. En korv- och rotsaksgryta tillagad i ugnen. Den görs med potatis, morötter, buljong, persilja, bacon och korv. Tyvärr hade jag ingen irländsk korv att tillgå så jag tog vanlig tjock grillkorv. Korv och bacon skulle stekas, sedan skulle grytan kokas upp på plattan och därefter stå i ugn 3-4 timmar. Jag tyckte inte det behövdes mer än 2 timmar. Den kan ha och göra med mitt val av korv.
Buljongen gjorde denna gryta mycket saftig, smakrik och god. Det här kommer vi absolut att tillaga igen. Hela familjen var enig.
Den irländska veckan blev lite hackig pga datorproblem samt problem med att få kortläsaren att fungera. Nu är detta tack och lov löst.
Thank you Dianne for helping me out this irish week!!!
Shepherds pie
En riktig shepherds pie görs på lammfärs. Lammfärsen steks och balandas med ärtor och tärnad morot och läggs i en ugnsfast form. På toppen brer man ut potatismos och penslar sist med uppvispat ägg. Pajen får sedan stå i ugnen tills den har fått fin färg.
Den här pajen är en riktig favorit hemma hos oss. Ganska enkelt att laga och väldigt gott och nyttigt.
tisdag 7 oktober 2014
Victor tre månader
Victor och världens lyckligaste farmor
Tänk vad tiden går, nu är Victor redan tre månader! Och jag är så tacksam över att få vara en del av hans liv. Victor är en mycket glad och lugn person som växer, utvecklas och verkar nöjd med livet.
Han blir också alltid väldigt glad när farmor kommer på besök. Det värmer hjärtat.
lördag 27 september 2014
Colcannon
På tisdagen lagade jag colcannon. Det är irländarnas specialpotatismos med grönsaker i. Man kan ha olika grönsaker i men vanligast är vitkål eller grönkål. Jag provade med grönkål.
Recept:
Koka potatisen för sig, mosa den och blanda med 2 msk smör.
Koka grönkål och purjolök i 5 minuter. Låt rinna av. Mixa eller hacka grönsakerna fint.
Blanda grönsakerna med potatismoset. Tillsätt mer smör vid behov samt ½-1 dl mjölk/grädde.
Servera med kött eller ät som egen rätt.
Så här fin blev min colcannon. Jag och maken tyckte att det var väldigt gott. Våra barn som nog är de kräsnaste barn som finns i detta land vägrade äta. Synd för dem.
Recept:
Koka potatisen för sig, mosa den och blanda med 2 msk smör.
Koka grönkål och purjolök i 5 minuter. Låt rinna av. Mixa eller hacka grönsakerna fint.
Blanda grönsakerna med potatismoset. Tillsätt mer smör vid behov samt ½-1 dl mjölk/grädde.
Servera med kött eller ät som egen rätt.
Boxty
Det blev ett oplanerat avbrott i mitt bloggande på den irländska veckan eftersom datorn bestämde sig för att gå sönder. Och eftersom min man inte kan gå till en affär och köpa en färdig dator utan måste köpa delar från olika ställen och plocka ihop den själv så tog det onödigt lång tid. Men nu fungerar datorn och jag kan blogga om vad vi åt för irländsk mat.
På måndagen åt vi Boxty. Det är en någonting mellan våra svenska raggmunkar och potatisbullar.
Recept:
4 stora potatisar
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 stort ägg
1 dl mjöl
1 krm svartpeppar
Man kan äta boxty med fläsk/bacon och gärna en klick smör eller med sylt. Ibland kan man även göra en stuvning och fylla boxtyn med och servera med grönsaker. Jag har hört att de har Boxty-restauranger på Irland där man kan beställa in olika sorters boxty. Ungefär som de amerkanska pancake house alltså.
Alla i familjen gillade maten den här dagen.
På måndagen åt vi Boxty. Det är en någonting mellan våra svenska raggmunkar och potatisbullar.
Recept:
4 stora potatisar
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 stort ägg
1 dl mjöl
1 krm svartpeppar
- Skala och koka potatisarna. Pressa dem.
- Blanda potatismoset med de övriga ingredienserna till allt är väl blandat.
- Stek på mediumvärme tills de fått fin färg och är genomstekta.
Man kan äta boxty med fläsk/bacon och gärna en klick smör eller med sylt. Ibland kan man även göra en stuvning och fylla boxtyn med och servera med grönsaker. Jag har hört att de har Boxty-restauranger på Irland där man kan beställa in olika sorters boxty. Ungefär som de amerkanska pancake house alltså.
Alla i familjen gillade maten den här dagen.
måndag 15 september 2014
Irish stew & apple Amber
Till söndagsmiddag lagade jag irish stew. Irish stew görs på lammkött och grönsaker och äts i skålar med bröd till.
Receptet hittade jag på http://www.recept.nu
Jag följde receptet i stort men lade till lite kantarellfond och en tesked honung för att få en fylligare smak.
Alla i familjen utom ena sonen tyckte om den här maträtten. Mest tyckte maken om det för han påstod att det smakade som hans mormors köttgryta. Och mormors mat är ju alltid godast.
Till efterrätt bakade jag en äppelkaka med marängtopp. Den gör man genom att baka en pajdeg, trycka ut den i en pajform och låta den vila i kylen. Under tiden skalar man cirka 500 g äpplen och skär dem i bitar. Koka sedan äppelbitarna med 2 msk vatten till en puré. Tillsätt 3/4 dl socker och 2 msk citronsaft. Dela tre ägg, äggulorna blandas ner i äppelpurén och vitorna vispas till ett skum medan pajdeg och äppelpuré gräddas i ugnen 200 grader i 20 minuter. Blanda ner 1/2 dl socker i de uppvispade äggvitorna. Ta ut kakan och lägg ett täcke med äggvita och ställ tillbaka i ugnen ytterligare 10 minuter tills den fått fin färg.
Servera med glass eller ät som den är.
Efterrätten fick högsta betyg av alla. Den här kommer jag att baka fler gånger.
Irish stew
Receptet hittade jag på http://www.recept.nu
Jag följde receptet i stort men lade till lite kantarellfond och en tesked honung för att få en fylligare smak.
Alla i familjen utom ena sonen tyckte om den här maträtten. Mest tyckte maken om det för han påstod att det smakade som hans mormors köttgryta. Och mormors mat är ju alltid godast.
Apple Amber
Servera med glass eller ät som den är.
Efterrätten fick högsta betyg av alla. Den här kommer jag att baka fler gånger.
söndag 14 september 2014
Ulster Fry
Jag började den Irländska veckan med att laga frukost på lördagen. En "full breakfast" heter ulster fry på Irland och består av ägg, bacon, vita bönor, korvar, champinjoner, tomat, soda bread och potato farls (även blodkorv men det hade jag inte). Ganska likt Storbritannien med några undantag.
Soda bread är ganska likt scones och görs på mjölk, mjöl, smör, ägg och bikarbonat. De bakas ut på olika sätt, ibland till en stor kaka som delas i fyra bitar, ibland i formbrödsformar. Till frukost serveras de med smör och marmelad.
Potato farls görs av mosad potatis, mjöl, salt och smör. Man gör en deg och steker den i stekpanna 3 min på varje sida tills den har fått fin färg. Det var väldigt svårt tyckte jag för den ville inte riktigt hålla ihop. Men gott var det.
Det här var en jättegod frukost som man höll sig länge på.
Ulster Fry
Soda bread
Potato farls
Det här var en jättegod frukost som man höll sig länge på.
onsdag 10 september 2014
Bröllop 2
I mitten av augusti gifte sig min kusin och jag fick fotografera de nygifta.
Fotona är tagna i Hågelbyparken, söder om Stockholm.
Det här är ett urval av alla foton.
Några spexfoton tog vi också.
Vackert på en träbro.
Den vackra bruden i förgrunden.
Ett spexfoto till, med tärnor och bestman.
Det regnade både före och efter fotograferingen. Vi hade tur att det var uppehåll i drygt en timme så att vi hann ta dessa fina foton.
tisdag 26 augusti 2014
Bröllop 1
I slutet av juli gifte sig min barndomskamrat. Jag fick äran att föreviga deras dag.
Bröllopet hölls på Trehörna värdshus utanför Tranås.
Bröllopet hölls på Trehörna värdshus utanför Tranås.
måndag 25 augusti 2014
Barnbarn
Det har varit en händelserik sommar i år och jag har fått tillfälle att fotografera mycket.
I början av juli blev jag farmor för första gången till ett litet knyte som ska heta Victor. Han är just nu mitt favoritfotoobjekt. Han är inte alltid lika glad över att bli fotograferad dock. Han tycker nog att farmor är rätt så jobbig.
Här får ni se tre foton på honom.
I början av juli blev jag farmor för första gången till ett litet knyte som ska heta Victor. Han är just nu mitt favoritfotoobjekt. Han är inte alltid lika glad över att bli fotograferad dock. Han tycker nog att farmor är rätt så jobbig.
Här får ni se tre foton på honom.
Victor 6 veckor gammal
Victor 1 vecka gammal
söndag 15 juni 2014
Lönnsirapsmarinerad skinka och Bärpaj
Till söndagsmiddag hade jag tänkt göra lönnsirapsmarinerad skinka. Eftersom det är svårt att få tag i det vi kallar julskinka i Sverige i juni så fick jag använda skinkstek istället. Marinaden görs av senap, lönnsirap, mald kryddpeppar och stjärnanis. Man tillagar skinkan först och griljerar sedan skinkan efter man har penslat den med marinaden.
Till Skinksteken serverade jag potatismos, stekta champinjoner och en grönsallad. Dessutom gjorde jag en lönnsirapssås på buljong, lönnsirap, vinäger, salt, peppar och potatismjöl.
Vi var sex personer till middagen idag och tre personer gav maträtten 4 poäng (av 5) och tre personer gav den 3 poäng. Ganska hygglig maträtt alltså. Det var gott med lite söt sås till skinksteken och potatismos är ju aldrig fel.
Till efterrätt hade jag tänkt göra en saskatoonpaj. Saskatoon är bär som växer i Kanada och som smakar som en blandning mellan blåbär och äpple. De bären fick jag självklart inte tag i men jag hittade ett recept på en Kanadensisk bärpaj där man blandar blåbär, hallon, hjortron och körsbär och lägger i en förgräddad pajbotten. Sedan lägger man på ett lock och låter grädda ytterligare 25 minuter. Till pajen serverade jag vaniljglass.
Pajen fick högsta poäng av alla. De olika bären var perfekta tillsammans. Kanske blev den lite såsig men det var inget som påverkade smaken.
Nu tar jag paus över sommaren och är tillbaka i slutet av augusti med ett nytt land att laga mat ifrån.
Till Skinksteken serverade jag potatismos, stekta champinjoner och en grönsallad. Dessutom gjorde jag en lönnsirapssås på buljong, lönnsirap, vinäger, salt, peppar och potatismjöl.
Vi var sex personer till middagen idag och tre personer gav maträtten 4 poäng (av 5) och tre personer gav den 3 poäng. Ganska hygglig maträtt alltså. Det var gott med lite söt sås till skinksteken och potatismos är ju aldrig fel.
Pajen fick högsta poäng av alla. De olika bären var perfekta tillsammans. Kanske blev den lite såsig men det var inget som påverkade smaken.
Nu tar jag paus över sommaren och är tillbaka i slutet av augusti med ett nytt land att laga mat ifrån.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)