Receptet kommer från min moster som bor i Österrike som gav det till min mamma. Sen har mamma i sin tur lärt mig att laga maträtten.
Det finns många olika varianter på Szegedinergulasch. Den här varianten innehåller krossade tomater och ingen paprika eller crème fraiche som är vanligt i andra recept. Men samtliga recept innehåller fläskkött och surkål. Man behöver inte älska surkål för att tycka om den här maträtten.
Maträtten sägs ha sitt ursprung från Ungern eftersom de har en gulasch som påminner om denna men i Ungern har den ett annat namn. Efterforskningar har gjorts för att få fram om namnet har sitt ursprung från staden Szeged (Ungerns tredje största stad) men man har inte hittat några sådana bevis. När jag var liten trodde jag att det hette Zigenargulasch.
Szegedinergulasch
Ingredienser:
1 kg fläskkött, förslagsvis picnicbog
Salt
Peppar
3 klyftor vitlök
1 msk kumminfrön
½ kapsyl ättika
500 g krossad tomat
500 g surkål
Gör så här:
·
Stek grytbitarna tillsammans med salt, peppar
och hackad vitlök.
·
Tillsätt kummin, ättika och krossad tomat.
·
Koka tills köttet blir mört, cirka 1 timme.
·
Tillsätt surkålen och koka ytterligare 10
minuter.
·
Servera med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar