Veckans tema:
PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE
lördag 23 februari 2013
Nandoskyckling och trifle
Egentligen hade jag tänkt göra en god brittisk "stew" till middag idag men eftersom jag redan frestat på familjens tålamod rejält den här veckan tänkte jag vara snäll och göra något som vi alla älskar.
Vår favoritrestaurang i Storbritannien heter "Nandos". Där serverar de kyckling med jättegoda såser. De såserna hittade jag på "The English shop" och köpte dem så klart. Tyvärr hade de inte marinaderna till försäljning så jag gjorde en egen marinad med matolja, vitlök, salt, örtkryddor och lite av Nandos garlic peri-peri-sås. Det blev jättegott. Till kycklingen gjorde jag klyftpotatis.
Så här ser såserna ut. Jag håller mig till mediumstyrka för det här företaget skojar inte, säger de extra hot så är det extra hot.
Till efterrätt lagade jag "trifle". Trifle finns i flera hundra olika versioner men i alla recept går det ut på att varva kaka, frukt och custard. Kakan ska vara "madeira cake" som är som vår svenska citronsockerkaka.
Jag tärnade en del av sockerkakan och lade i botten. Därefter lade jag på hallon och skivade konserverade persikor. Nästa lager var custard (typ vaniljsås). Därefter ställde jag in skålen i kylen ett tag så att custard-såsen skulle stelna lite på toppen. Under tiden gjorde jag jelly, jordgubbsgelé typ. När den svalnat hällde jag den överst och ställde åter in skålen i kylen så att jellyn fick stelna. När den var stel så spritsade jag grädde på toppen och garnerade med jordgubbar. Alla tyckte det var jättegott.
Nu är jag klar med min brittiska vecka. Jag har nog aldrig varit så taggad och förväntansfull inför någon av mina temaveckor som jag varit inför den här brittiska veckan. Synd bara att inte familjen gillade all mat. Jag är jättenöjd med den här veckan, dock glad att jag inte äter sådan här mat för jämnan, det känns inte direkt som smalmat. Men det har varit gott och spännande att få laga och så har jag inte behövt sakna England så mycket. Nu ska jag nog klara mig tills vi åker dit i juli.
Nu tar jag en paus på en vecka, sedan återkommer jag med rapport från när jag var på matlagningskurs hos min kollega som är kurd från Irak. Jag kommer dessutom prova på några andra kurdiska recept. Följ mig då!
Afternoon tea
Självklart var jag tvungen att göra scones till eftermiddagsteet när det är brittisk vecka. Jag använde ett recept av Nigella Lawson som fungerade utmärkt.
Till bröden serverade jag clotted cream, hemkokt björnbärsmarmelad samt Lemon curd.
Clotted cream gör man genom att sjuda vispgrädde 1½ timme i vattenbad. När det sjudit klart ställer man in det i kylen minst 12 timmar. Då tar man upp den krämiga ytan av grädden och lägger i en skål. Man rör sedan smöret smidigt. Det smakar ungefär som grynigt smör. Ganska gott faktiskt.
När britter äter sitt afternoon tea brukar de även ha små snittar med bröd med olika fyllningar såsom kyckling, tonfisk, skinka mm.
fredag 22 februari 2013
Chicken & mushroom puff pie
Idag provade jag en annan slags paj, med smördegsplattor som lock.
Fyllningen består av kyckling, bacon, lök och champinjoner.
Först skär man kycklingen i bitar och steker den. Lägg den stekta kycklingen åt sidan och stek bacon. När bacon är stekt så lägger man i lök och champinjoner och låter få fin färg. Strö över lite idealmjöl och tillsätt några deciliter buljong och lite mjölk. Häll tillbaka kycklingen i pannan och låt puttra 15-20 minuter. Häll över fyllningen i en ugnsfast form. Kavla ut smördeg. Lägg som ett lock över fyllningen, pensla med uppvispat ägg.
Jag missade en viktig sak i receptet för smördegen skulle tryckas fast mot kanten på formen. Nu när jag lade den direkt på fyllningen så orkade den inte resa sig så fint.
Gott var det i alla fall och det kände ganska vällagat. Bacon höjer smaken väldigt bra på maträtten.
I morgon återkommer jag med sista dagen på den brittiska veckan.
torsdag 21 februari 2013
Cottage pie
Britter älskar paj. Det här är en variant med potatismos på toppen istället för pajdeg. Om man har nötfärs i så heter det cottage pie, om man har lammfärs i så heter det shepard's pie och om man har fisk i så heter det fisherman's pie.
Receptet hittade jag på hemsidan BBC good food.
Koka först potatis till potatismoset. Sedan steker man köttfärs och lök och därefter blandar man i grönsaker. Jag valde morötter och champinjoner. Krydda med peppar och tomatpuré. Tillsätt lite buljong och låt koka tills det blir simmigt. Smaka av med salt. När allt är färdigstekt så lägger man det i en ugnsfast form. Man gör potatismos på vanligt sätt och tillsätter två äggulor. Potatismoset bredes sedan över köttrfärsröran och ställs in i ugnen i 200 grader tills den får fin färg, cirka 25 minuter. En del brukar toppa det hela med riven ost, jag valde att inte göra det. Servera med en god sallad.
Äntligen en maträtt som föll hela familjen i smaken. Dottern till och med krävde att jag lagar den igen någon gång.
onsdag 20 februari 2013
Toad in the hole
Idag lagade jag toad in the hole. Visst har de roliga namn på sina maträtter i Storbritannien?
Toad in the hole är korv som tillagas i ugnen tillsammans med samma smet som man gör yorkshirepudding med. Det blir lite som ugnspannkaka med korv i. Receptet hittade jag på BBC good food.
Jag tyckte att det här var så gott att jag Mmm:ade hela måltiden. Men maken var lite skeptiskt till maträtten och det var även dottern som åt pyttelite. Sonen matvägrade. Igen. Efter att han hade skällt ut mig för att jag lagar så "äcklig" mat. Så där fick jag!
Jag köpte bratwurst eftersom staden jag bor i inte säljer brittisk korv och jag hade inte tid att åka till Stockholm. Jag gjorde en yorkshirepuddingsmet med self rasing flour. Korven stekte jag i stekpanna så att den fick färg och sedan lade jag den i gratängformen och sist hällde jag över smeten. Det fick sedan stå i 200 graders ugnsvärme i cirka 25 minuter tills det var klart. Till maten serverade jag en god sallad.
Hade familjen inte varit så kräsen hade jag lagat det här igen. Nu är det lite mer tveksamt.
tisdag 19 februari 2013
Fish and Chips
Fish and chips sägs ju vara Storbritanniens nationalrätt. Det är ju bara ett måste att laga denna vecka.
Det är lite pyssligt att fritera tycker jag och det är inte alltid det blir så fint eftersom smeten lossnar osv. Men det gick rätt så bra (efter jag skrikigt och gapat lite åt fritösen). Fisken stekte jag 6 minuter och då var de helt klara rakt igenom och hade fin färg.
Potatisen friterade jag i 3 minuter. De kunde nog varit i en liten stund till för de var inte så knapriga. För att få potatisstavar använde jag en liten pomfrittgörare som finns i de flesta hem i Storbritannien. Man lägger potatisen i den och böjer ner en hävarm så att potatisen åker igenom små fyrkantiga hål. Om ni förstår vad jag menar. Perfekt blir det i alla fall.
Som tillbehör serverade vi kokta ärtor och remouladsås.
Vad fisken smakade vet jag inte eftersom jag är fiskallergiker (jag fick friterad kyckling istället) men make och dotter sa att det var gott. Sonen matvägrade. Dock var det nog lite flottigt i mitt tycke. Men ibland kan man ju unna sig sådan här mat.
I Storbritannien kallar de ju pomfritt för "chips". Det som vi kallar chips kallar de "crisps". Lite förvirrande för oss men det är tydligen lätt att vänja sig vid. När min son bodde i England så mejlade jag honom vid ett tillfälle och berättade att jag skickat en kartong med chips till honom (han gillade inte de engelska chipsen). Då såg han framför sig kalla, torra och sega pomfritt och förstod inte för sitt liv varför jag skulle skicka "chips" till honom. Men så kom han ju på vad jag menade och blev glad istället.
måndag 18 februari 2013
Bangers and Mash & Bubble and Squeak
Idag åt vi Bangers and mash. Det är korv och potatismos. Namnet kommer från ljudet när korven spricker vid tillagning.
Korven hade jag köpt på Taylor's and Jones på Kungsholmen i Stockholm. De kan även köpas i flera affärer runt om i Stockholm som är återförsäljare till deras korvar.
Potatismoset lagade jag som vanligt. Jag gjorde även en skysås på lök, buljong och vatten som jag redde av med lite mjöl. Jag provade två olika korvar, den undre är Cumberland och den övre Linconshire. Korven är rå när man köper den. Den tillagas i 200 graders ugnsvärme i cirka 20 minuter, tills den får fin färg. Man vänder på dem efter halva tiden.
Jag och maken tyckte att korvarna var jättegoda. Barnen tyckte att de var jätteäckliga. Det är en speciell smak på dem och det är mycket kött i dem. Lincolnshire har fler örter i än Cumberland.
Sedan lagade jag Bubble and squeak på resterna från gårdagens sunday roast. Även det här namnet kommer från ljudet när man tillagar maträtten.
Man hackar lök och steker i matfett. Sedan tillsätter man riven vitkål. Därefter grönsaker och potatis och tärnade köttbitar från söndagsmiddagen. Allt mosas ihop och bres ut i stekpannan. Det hela får steka på låg värme tills det är gyllenbrunt. Vänd på "kakan" med hjälp av en tallrik.
Eftersom vi var mätta redan så fick sonen den här maträtten i matlåda. Han tyckte att det var helt okej. Jag smakade också lite och tyckte att det var gott, mycket pga vitkålen. Ett smart sätt att göra något nytt på matrester tycker jag.
söndag 17 februari 2013
English Breakfast & Sunday Roast & Apple Pie
Vi började dagen med en riktig engelsk frukost. Det är ägg, bacon, vita bönor, champinjoner, tomat, korv och rostat bröd. Korven är en brittisk korv som jag köpte hos Taylor's and Jones på Kungsholmen i Stockholm.
Det var väldigt mättande och man stod sig länge efter den här frukosten. Fotot är på makens tallrik, jag orkade knappt äta hälften av den här frukosten och var ändå proppmätt.
Till middag åt vi "Sunday roast". Jag tillagade rostbiff på vanligt sätt och gjorde sås på skyn från köttet.
Potatisen har vi fått lära oss av en engelsman att tillaga. Man skalar potatisen och skär dem i halvor. Potatisen kokas sedan i saltat vatten i 7 minuter. Därefter häller man av vattnet och skakar potatisen lätt i kastrullen så att den ser lite mosig ut på ytan. Lägg potatisen i en långpanna. Ringa matfett över och strö lite mjöl över dem. Låt stå i 225 grader i cirka 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka rakt igenom.
Yorkshirepuddingen använde jag ett recept från Jamie Oliver. Det var ganska enkelt att göra men de blev inte så fina som jag hade hoppats. Dock blev det ett hål i dem i mitten som det ska. I hålet häller man såsen (se bilden).
Till maten drack vi Shloer. Det finns att köpa på "The English shop" i Söderhallarna i Stockholm. Det smakar som någonting mitt emellan läsk och vin. Det är kolsyrat och inte så sött.
Till efterrätt lagade jag äppelpaj med Custard. Custard är ganska likt vaniljsås men det är ingen vanilj i, basen är majsmjöl som blandas och kokas med mjölk. Det finns också att köpa på "The English shop".
Receptet på pajen har jag fått från en kvinna som bor i Södra Wales.
Pajdej:
150 g margarin
4 dl mjöl (helst ska det vara selfrasing flour)
½ dl socker
1 krm salt
1 ägg + 1 ägg till pensling
Fyllning:
5 stora äpplen
1 dl socker
1 msk citronsaft
1 tsk kanel
1 dl vatten.
Gör så här:
- Gör pajdegen och låt stå och vila 30-60 minuter.
- Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem och lägg i en kastrull.
- Häll över citronsaft, socker, kanel och vatten.
- Låt puttra några minuter tills det blir mjukt. Låt svalna.
- Kavla ut 2/3 av degen och lägg som botten i en pajform.
- Lägg i de äpplena, men ta inte med överflödigt vatten.
- Kavla ut resten av degen och gör ett lock.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.
lördag 16 februari 2013
Brittisk vecka
De här tallriksunderläggen köpte jag när jag var i England 2011. Den här veckan när vi har brittisk vecka ska jag testa att laga rätterna på det här underlägget.
Jag har fått hjälp av min väninna som bor i England med att få fram maträtter till den här veckan som är typiska för Storbritannien. Hon har även tipsat mig om bra hemsidor att hitta recept på.
Thank you Sophie!
Jag kommer vara lite feg den här veckan. Britter verkar älska att äta njurar och lever och hjärtan osv. Men jag har aldrig tillagat det tidigare och jag inte säker på att familjen uppskattar det så jag väljer säkra kort istället. Så glöm Haggis, Kidney pie och Faggots.
Visste ni att om ni blir bjudna på "tea" i England så betyder det att ni är bjudna på middag? Det misstaget gjorde jag 2011. Vi hade först varit hos vänner och ätit "sunday roast" och några andra vänner ville bjuda oss på "tea" senare på kvällen. Lite te och macka går väl ner tänkte jag men när vi kom fram så bjöd de på en full måltid med matpaj, sallad, bröd och till och med efterrätt. Jag hade blandat ihop "tea" med "afternoon tea". Så kan det gå.
torsdag 14 februari 2013
Alla hjärtans dag
Jag ville lagat något annat än oxfilé till alla hjärtans dag och kollade upp vad de olika matsiterna hade för förslag på menyer. Jag fastnade för ett recept på kycklingspett med potatismos och kapriscréme från "Allt om mat".
Det var enkelt att göra. Kycklingen skars i mindre bitar och lades i marinad innan man trädde upp dem på ett grillspett och stekte dem i grillpanna. Potatismoset blandades med cremé fraiche och hackad ruccola samt kryddades med salt och peppar. Kapriscrémen gjorde man på cremé fraiche, hackad kapris samt salt och peppar.
Det kändes inte så lyxigt direkt utan mer som vardagsmat men gott var det. Fast det var lite för mycket kaprissmak för min del. Jag hade nog velat ha någon annan sås till istället.
Till efterrätt gjorde jag en valentintårta, även den från "Allt om mat". Bakning är inte min starka sida men den blev ganska fin och den smakade gott. Den tog lite tid att laga eftersom det var många moment att göra. Vet inte om jag kommer att göra den igen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)