Veckans tema:
PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE
söndag 18 november 2012
Inbakad fläskfilé
På 80-talet var man tokig i att baka in saker i smördegsplattor. Man bakade in oxfilé, fläskfilé och kassler.
Jag bakade in en fläskfilé. Först stekte jag lök och skogschampinjoner, kryddade och lät det puttra lite i oatly i mat. Skogschampinjoner är mörkare i färgen än vanliga champinjoner och är hårdare i sitt kött.
Fläskfilén putsade jag och sedan stekte jag den lite lätt i stekpanna med salt och peppar.
Jag tog sedan tre smördegsplattor och kavlade ut dem till en lång smördegsplatta. Först lade jag på svampröran på smördegsplattan och sedan fläskfilén. Jag rullade ihop allt till ett paket och "limmade" ihop det med penslad äggula.
Paketet ställde jag sedan in i ugnen och lät det grädda i 180 grader tills innertemperaturen visade 74 grader. Det gick ganska fort.
Maträtten var ganska god men inte det godaste jag ätit. Sonen som vanligtvis älskar fläskfilé tyckte jag hade förstört köttet.
Jag fick besök senare på kvällen så jag valde att baka kakor att bjuda på istället för efterrätt. Annars hade jag några förslag på efterrätter som passar en 80-talsvecka: Bananasplit, chockladfondue eller marängsviss. Marängsviss åt vi alltid när vi var på kalas hos varandra i mellanstadiet.
80-talsveckan har varit en intressant vecka med några nya bekanskaper. Barnen tjatar redan om att jag måste göra köttfärsfylld långfranska igen. Det tyckte de var det godaste på hela veckan. Jag kan hålla med dem men kycklingrulladerna kom inte långt därefter.
lördag 17 november 2012
Rostbiff och potatissallad
Det var populärt att äta rostbiff och potatissallad på 80-talet, så även i min familj. Här har jag lagat min egna potatissallad (se recept under Tyskland-veckan). Till rostbiffen och potatissalladen åt vi körsbärstomater och baguettbröd. Trevlig lördagsmat.
När jag var barn jobbade min mamma i charken på Epa (som det hette innan Åhléns). Där fick hon förmånligt köpa den sista "snutten" av rostbiff, skinkor och korvar som hon tog hem till familjen. Hade vi riktig tur så köpte hon även Pommes Pinnes som då gick att köpa på lösvikt i charken. Jag fick därför smaka väldigt många olika charkprodukter och min favorit var salamin Oxbotten. Jag undrar om den finns kvar än.
fredag 16 november 2012
Tacos
Första gången jag åt tacos var 1985 på en klassträff. Då tyckte jag bara det var konstig mat.
Andra gången jag åt tacos var när jag var au pair i Tyskland 1987. Då började jag gilla tacos.
Under åren har vi lagat mycket tacos i familjen. För mycket tacos. Därför sa jag i början av detta år att jag aldrig i mitt liv skulle göra tacos igen. Ville barnen ha tacos fick de laga det själv.
Ikväll bröt jag det löftet. För 80-talsveckans skull. Men vi åt det på det sätt som jag åt det första gången - med hårda skal. Hårda hopplösa skal där all mat rinner ur och bröden går sönder och man har mer mat i handen än i munnen. Men det var rätt gott faktiskt. Fast nu är det sista gången på riktigt jag lagar tacos.
torsdag 15 november 2012
Kycklingrullader
Kycklingrullader hör ju inte till de vanliga klassikerna från 80-talet som man får fram då man söker på internet. Men jag har en vän som påstår att rullader var inne och då speciellt kycklingrullader. Jag kan inte komma ihåg att jag ätit kycklingrullader någon gång.
80-talsmat eller inte så tyckte jag det var värt laga. Jag gjorde en variant av Mannerströms kycklingrullader. Jag fyllde kycklingen med bacon, champinjoner och persilja. Först fick rulladerna lite stekyta och sedan fick de puttra i kycklingfond och oatly imat. Eftersom min man inte tål mjölk är jag evigt tacksam till att oatly imat finns. Det blir en jättegod smak på maten och jag saknar inte grädde alls.
Jag lät några morötter koka med och sist redde jag av såsen med lite maizena. Den här maträtten fick högsta betyg av maken och mig men barnen tyckte bara maten var okej.
onsdag 14 november 2012
Spaghetti Carbonara
Någonstans på internet hittade jag en uppgift om att Spaghetti Carbonara var inne på 80-talet. Så det fick ingå i min 80-talsvecka.
Så här gör jag min Spaghetti Carbonara:
500 g spagetti
4 ägg
4 msk Oatly i mat
50 gram riven herrgårdsost
50 gram riven parmesanost
3 paket bacon
salt och peppar
Koka pastan enligt förpackningen.
Vispa ihop ägg, Oatly och ost. Krydda med salt och peppar.
Tärna bacon och stek det knaprigt.
När pastan är färdigkokt häller man av vattnet och lägger tillbaka pastan i kastrullen.
Häll över bacon och ostsås. Rör om tills osten smält.
Servera
Det går att ha grädde istället för Oatly, annan ost istället för herrgårdsost och pancetta istället för bacon.
tisdag 13 november 2012
Kyckling sweet and sour
På 80-talet blev det nytt att laga kyckling i sweet and sour-sås. Jag åt det första gången när jag var au pair i Tyskland 1987. Sedan åt jag det på restaurang. Sen kom ju Uncle Bens såser så då kunde jag laga det själv (jag var inte mycket för matlagning än då).
Den här gången lagade jag maträtten från grunden. Stekte först kycklingbitarna och sedan wokade jag lök, vitlök, paprika och ananas. Såsen gjorde jag på vitvinsvinäger, socker, soja och spadet till ananasen. Kycklingbitarna lades tillbaka och det hela fick puttra en stund i wokpannan innan jag serverade med ris. Det smakade inte som Uncle Ben, men gott var det. Familjen höll med.
måndag 12 november 2012
Fylld långfranska
Den här veckan tänkte jag ha en 80-talsvecka. Jag har ju kört 60-tal och 70-tal tidigare och nu var det dags för 80-tal. Precis som de tidigare gångerna har det varit svårt att hitta vad som var exakt typiskt för 80-talet, åsikterna går isär på internet om när vissa maträtter blev populära. 80-talet kommer jag ju faktiskt ihåg och även lite av vad vi åt. Min pappa envisades alltid med att laga mat i lergryta på söndagarna. Jag avskydde det. Det spelade ingen roll vad han stoppade i den där grytan, allt smakade likadant. Och det var inte gott. Därför tänker jag inte laga något i en lergryta denna vecka. Men jag har plockat ihop en meny blandat på vad jag hittat på internet och maträtter som var nya för mig på 80-talet.
En rätt som jag aldrig har provat på tidigare men som jag förstått att en del människor åt på 80-talet är fylld långfranska. Det fick bli veckans första maträtt.
Jag stekte köttfärs med champinjoner och lök. Sedan tillsatte jag kryddor och krossad tomat som fick puttra tillsammans i ett par minuter. Under tiden skar jag av toppen på en franska på längden och gröpte ur brödet. När köttfärsen var klar vände jag ner brödsmulora i grytan. Köttfärsblandningen hällde jag sedan ner i det urgröpta brödet och toppade med lite ost. Det fick sedan gratinera i 200 graders värme i 15 minuter.
Till den fyllda långfranskan serverade vi en sallad. Det var förvånandsvärt gott. Varken jag eller familjemedlemmarna hade förväntat oss det. Kanske blir det en ny favorit?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)