Svartvinbärssaft
Det finns två olika sätt att göra rårörd saft. Det första passar bra till hårda bär såsom jordgubbar, vinbär eller björnbär.
4 liter bär
4 kg socker
3 liter kokande vatten
2 msk vinsyra
2 tsk natriumbensoat
Blanda bär och socker i en stor kastrull. Koka upp vattnet och häll över bären. Rör tills allt socker har löst sig. Blanda ut vinsyran och natriumbensoatet i lite av saften. Rör sedan ner blandningen i saften. Låt stå i en vecka. Rör om varje dag. Efter en vecka silas bären bort från saften. Kläm inte ur bären utan låt droppa i cirka två timmar till all saft kommit ur bären. Annars blir saften grumlig. Häll upp saften på rena flaskor.
Havtornssaft
Det andra sättet passar bättre till mjuka bär såsom hallon, blåbär eller havtorn.
3 liter bär
2½ liter kallt vatten30 g vinsyra
1 tsk natriumbensoat
3 kg socker
Mosa bären. Häll över det kalla vattnet. Rör ut vinsyran och natriumbensoatet i lite av saften. Rör ner blandningen i saften. Låt stå i 24 timmar. Sila bort bären från saften. Tillsätt sockret under omrörning. Rör i cirka tre timmar, första halvtimmen hela tiden och sedan lite då och då. Det gör man för att allt socker ska lösa sig och inte geléa sig. Häll upp på rena flaskor.
Fördelarna med rårörd saft är att det blir mer saft av bären än om man skulle koka det. Dessutom blir den nyttigare då man inte kokar bort alla vitaminer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar