Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

söndag 7 december 2014

Carapulcra

Carapulcra

Carapulcra är en potatis- och fläskgryta med jordnötssås. Man använder torkad potatis i receptet och det hade jag först svårt att hitta men i en specialaffär i Kista lyckades jag till slut, med hjälp av en annan kund i affären, hitta en påse med torkad potatis.

Ingredienser:
400 g torkad potatis
1 kg benfritt fläskkött
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
½ dl rödvinsvinäger
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 msk aji panca
2 msk aji mirasol
2 dl vitt vin
2 liter köttbuljong
45 g torra kex
100 g jordnötter

Tillagning:

  • Torrstek den torkade potatisen i 5 min, men låt den inte bli bränd. Lägg potatisen i en skål och täck med vatten. Låt stå och dra i 30 minuter.
  • Skär köttet i 2x2 cm stora bitar. Gör en marinad på vitlök, spiskummin, rödvinsvinäger, salt och peppar. Låt stå och dra i 30 minuter.
  • Stek köttbitarna tills de är jämnt stekta. Lägg dem åt sidan.
  • Lägg aji panca och aji mirasol i grytan och låt puttra några minuter. Tillsätt det vita vinet och koka upp.
  • Tillsätt de torra kexen, den avrunna potatisen och köttet. Häll på buljongen och låt koka i cirka två timmar tills kött och potatis är mjukt. 
  • Hacka eller mixa jordnötterna och tillsätt i slutet av kokningen.
  • Servera grytan med basmatiris. 
Vi tyckte grytan såg lite tråkig ut men smakerna var inte tråkiga alls. Den torkade potatisen och alla kryddor smakade riktigt gott tillsammans. Även denna rätt var ganska stark i smaken men mycket god.

Suspiro a la Limena


Till efterrätt lagade jag Suspiro a la Limena. Det var svårt att hitta en efterrätt att laga för det finns så många bra efterrätter från Peru. Men jag valde till slut denna.

Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk, sockrad
1 burk kondenserad mjölk, osockrad
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
2 äggvitor
2½ dl florsocker
kanel till garnering

Tillagning:

  • Vispa ihop den kondenserade mjölken, vaniljsockret och äggulorna i en kastrull. Låt det koka upp och sjuda tills det blir tjockt, cirka 30 minuter.
  • Häll upp i serveringsskålar.
  • Vispa äggvitor och florsocker till ett hårt skum.
  • Spritsa på toppen i serveringsskålarna.
  • Låt dem stå i kylskåp minst 3 tim före servering.
Den här efterrätten smakar ungefär som kola med maräng. Den var väldigt söt och mäktig men den var supergod. Jag hittade inte osockrad kondenserad mjölk i affärerna så jag tog två burkar sockrad. Det gjorde säkert att det blev lite sötare än tänkt. 

Nu är jag klar med den peruanska veckan och  både jag och familjen är nöjda. Vi kan verkligen förstå att Peru är ett av de tre bästa matländerna i världen. 

Och tack Franchesca för all hjälp i förberedelserna inför denna vecka!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar