Veckans tema:

PGA HELTIDSSTUDIER KOMMER JAG INTE KUNNA PRESENTERA NYA MATRÄTTER SÅ OFTA SOM TIDIGARE

söndag 30 mars 2014

Plov

Idag lagade jag plov. Det är en maträtt som ursprungligen kommer från Tadzjikistan. Den innehåller lamm, ris, morötter, lök, aprikoser, buljong och apelsinjos. Man tillagar den i ugn med alla ingredienser samtidigt.
Jag använde detta recept (fast tog mindre mängd ris, 400 g, istället och dessutom stekte jag köttet längre tid än receptet eftersom jag ville ha det riktigt mört): www.tasteline.com

När grytan är klar i ugnen så garnerar man med rostade mandlar och granatäppelkärnor.
Det var enkelt att laga och gick förhållandevis snabbt (40 min i ugnen).
Alla olika smaker i rätten var perfekta tillsammans.

Till maträtten gjorde jag en sallad på gurka, rädisor, rödlök och fetaost.
Salladen lär ha sitt ursprung från Ryssland. 

Det här var en perfekt avslutning på den ryska veckan. 
Jag tycker att det har varit väldigt intressant att laga denna mat och jag kommer nog att laga några av maträtterna igen och absolut denna. 

Jag återkommer om en månad med ett nytt tema från ett annat land.



lördag 29 mars 2014

Ryska piroger

Jag har hört att i Ryssland är piroger allra vanligast. Piroger i Ryssland kan fyllas med olika saker såsom kött, ostmassa, grönsaker och till och med frukt. Jag gjorde köttfärspiroger med ris, persilja och torkade trattkantareller. 
Receptet hittade jag här: gittosmat.taffel.se 


Jag stekte köttfärs och lök och blandade med kokt ris, kryddor och smulad torkad trattkantarell.
Jag gjorde ganska stora rundlar som jag lade drygt 1 msk fyllning på, vek över degen till en halvmåne och nöp ihop. Sist tryckte jag till med en gaffel runt kanten för att få ett fint mönster. Innan jag gräddade dem i ugnen penslade jag med uppvispat ägg. 

Pirogerna var jättegoda. Jag tror att jag tyckte mest om den smulade torkade svampen. Den var som en krydda i sig till pirogen. Vi åt soppa till våra piroger och det är väl så de passar bäst. Det bästa med piroger är att om man gör många så kan man ha dem i frysen och ta fram vid behov. Då får man njuta flera gånger. 


fredag 28 mars 2014

Pelmeni

Pelmeni tycker jag är en blandning av hemlagad pasta och polska piroger (som jag lagade under min polska vecka). De tar lite tid att göra men är helt klart värt besväret.

Man gör en deg av 8 dl mjöl, 1 tsk salt, 2 ägg och 2-3 dl vatten. Det ska bli en fast deg.
Kavla ut degen och tag ut rundlar med t ex ett glas.

Jag blandade 400 g köttfärs med 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar och 1 msk torkad persilja.
Rulla till små köttbullar och lägg en på varje rundel. 
Vik till en halvmåne och nyp ihop kanterna. Vik ihop kanterna på halvmånen och nyp ihop.

Lägg de färdiga pelmeni på en bakduk medan vattnet kokar upp.
Jag hade 2 tsk salt, 10 svartpepparkorn och 2 lagerblad i vattnet också.
Lägg i pelmeni när vattnet kokar och koka cirka 5 min efter att pelmeni flutit upp.

Koka upp köttbuljong och krydda buljongen med persilja, dill och citronsaft till lagom balans.
Lägg pelmeni i skålar som är ugnsfasta (i Ryssland använder de krukor).
Fyll på med buljongen och ställ in i ugnen 150 grader i cirka 10 min.
Jag serverade maträtten med en klick crème fraiche också men det är valfritt.

Det var delade meningar om maten idag. Maken och jag tyckte att det var himmelskt gott. Speciellt tyckte jag att citronen i buljongen gjorde stor skillnad. Dottern tyckte inte alls om denna maträtt.

Jag hittade inte så många recept på pelmeni på svenska på internet.
Här får ni det recept som jag utgick ifrån: www.recept.nu 


torsdag 27 mars 2014

Pozharskys kycklingkroketter

Jag hittade ett recept på kycklingkroketter som lät intressant. Jag gör ofta köttbullar och pannbiffar på kycklingfärs och tycker att det är jättegott. I receptet står det dock att man ska mala köttet själv men det är ju onödigt idag då det finns kycklingfärs i alla affärer.


Man blandar ihop färsen med bröd, ägg och kryddor och sedan gör man biffar av dem som paneras i ströbröd innan man steker dem i stekpanna på medeltemperatur tills de får fin färg. Därefter eftersteker man dem i ugn 200 grader tills de är klara rakt igenom, cirka 10 minuter.


Jag serverade kroketterna med potatis och brunsås gjord på kycklingfond och oatly imat.
Det här var det godaste hittills denna vecka tyckte jag. Biffarna var väldigt saftiga och goda.

Det här receptet och flera andra spännande recept hittar ni här: www.chanpeng.se/cooking


onsdag 26 mars 2014

Zarkoe

Idag testade jag en maträtt som heter zarkoe. Den görs på kokt nötkött som mals och blandas med mjölk, smör, ägg samt salt och peppar. Man tillagar maträtten övertäckt med smetana (eller crème fraiche som jag använde) i ugnen tills den blir klar och får fin färg.


De här maträtten var helt okej men jag har svårt att tro att det är något som jag kommer längta efter. Men jag använde en enkel variant av denna maträtt så det kan bero på det. Maträtten kändes också lite lik bobotie som jag lagade den afrikanska vecka, fast med lite färre smaker. Den fick godkänt av familjen samt en av våra två gäster. Den andra gästen tyckte att den här maträtten var jättegod och fick högsta betyg.

Vill ni provlaga så hittade jag receptet här: www.tasteline.com


tisdag 25 mars 2014

Blinier

Blinier är typiskt ryskt. Det är plättar gjorda på bovetemjöl och jäst. Det tar lite längre tid att göra än svenska plättar eftersom smeten ska jäsa 30-60 min innan man steker dem.


Smeten är ganska seg och plättarna jäser lite när man steker dem så det får man tänka på.
Man äter oftast blinier som förrätt (den främre tallriken) och då kan man ha crème fraiche, lök och kaviar på. Kaviar fick det bli utan eftersom jag inte tål det men det var jättegott tyckte både dottern och jag.

Man kan även äta blinier som efterrätt eller mellanmål och då kan man servera med en klick smör och hallonsylt (den bakre tallriken). Det gillade maken mest.

Recept på blinier hittar man i kokböcker eller på internet. Jag använde ett recept från den "Rutiga Kokboken".


måndag 24 mars 2014

Shchi

Det har inte varit så lätt att hitta maträtter som är genuint från Ryssland. Men efter lite eftersökningar på internet så lyckades jag få ihop en veckas meny med ryska maträtter. Jag börjar med en soppa som kallas shchi. Många tror att rödbetssoppa är rysk men jag har fått lära mig att den kommer ursprungligen från Ukraina och sedan spridit sig över Ryssland. I större delar av Ryssland åt man från början denna soppa som basföda och den innehåller samma ingredienser som rödbetssoppan fast utan rödbetor (vitkål, potatis, morötter, gul lök och buljong). Det går att göra den på surkål också.


Jag använde ett recept där man har tomat i soppan också. På toppen har man hackade örter (persilja, dill och gräslök) samt en klick crème fraiche. Egentligen ska det vara smetana men det är inte lika lätt att få tag på.

Jag tyckte att den här soppan var väldigt smakrik och god, det tyckte maken också. Dottern tycker inte så mycket om soppa alls men hon åt i alla fall.


söndag 2 mars 2014

Bibimbap

Sista dagen på den Koreanska veckan åt vi bibimbap. Bibimbap betyder blandat mål och består av ris, kött och olika smårätter (namul) som blandas samman.
Receptet hämtade jag från kokboken "Smaker i mitt hjärta".



I botten lägger man kokt ris. Ovanpå lägger man bulgogikött, kimchi och olika smårätter. Jag använde marinerad spenat, marinerade böngroddar, gurka inlagd med chili och ättika. På toppen lägger man sedan stekt ägg. Man kan servera en skål per person men jag hade inga bra skålar till det hemma så jag lade allt i en stor skål.


Innan man äter blandar man runt allt i skålen. Sedan fick alla i familjen ta mat till sin tallrik och äta därifrån. Bibimbap äts helst med sked i Korea så det gjorde även vi.

Den här maträtten var en explosion av smaker. Väldigt spännande och goda smaker. Det här skulle jag kunna tänka mig att bjuda gäster på någon gång så pass gott var det.

lördag 1 mars 2014

Bulgogi

Bulgogi är en av de mest kända maträtterna från Korea. Bulgogi betyder eldkött och har fått sitt namn av att man grillar det marinerade köttet. Det går dock lika bra att steka köttet så det gjorde jag.


Marinaden skiljer sig lite från recept till recept när man tillagar maten. Jag använde mig av receptet i kokboken "Smaker i mitt hjärta" av Jennie Walldén.

Jag marinerade det fint skurna köttet (entrecote) i en timme. Under tiden rörde jag ihop chilipastasåsen. Medan riset kokade stekte jag hastigt på köttet, lite i taget så att det inte kokade utan fick en fin stekyta.

Man kan ha kimchi till denna maträtt också. Kimchi är fermenterade (jästa) grönsaker som är riktigt populära i Korea. Jag provade att göra kimchi själv, det tar ungefär en vecka. Men jag lyckades inte för mina grönsaker började inte jäsa och lukta illa (vilket de ska). Istället har de bara sjunkit ihop till en sörja på botten. I kokboken fanns även ett recept på snabbkimchi. Det testade jag idag. Man läger saltad salladskål under press några timmar innan man blandar den med andra grönsaker och kryddor. Det blev jättegott.

Bulgogi kan man äta genom att lägga lite ris, kött, kimchi och sås på ett salladsblad, vika ihop det och sedan äta. Det här var riktigt gott. Det tyckte alla tre i familjen.